Terror

Izrael tizenkét légicsapást hajtott végre Szíriában

Hajnalban egy iráni drón hatolt be az ország területére.

2018.02.10 14:17MTI

Izrael tizenkét légicsapást hajtott végre szombaton Szíriában szíriai és iráni katonai célpontok ellen, miután hajnalban egy iráni drón behatolt Izrael területére, és egy izraeli harci helikopter lelőtte azt - jelentette az izraeli média.

Az izraeli vezetés szombaton válságtanácskozást tart a hadsereg főhadiszállásán a további lépésekről - jelentette a Tízes tévécsatorna. Avigdor Liberman védelmi miniszter és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök már ott van, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig oda tart a szombati munkaszünetet megsértve, amit Izraelben csak rendkívüli esetekben szoktak megtenni a politikai vezetők.

Arab hírforrások szerint az izraeli légierő a csapásait libanoni légtérből hajtotta végre, s egy izraeli F-16-os harci repülőgép megsérült az akcióban. A gép izraeli területen lezuhant, de a pilóták időben katapultáltak.

Az izraeli légierő először azt az iráni katonai bázist támadta szíriai területen, ahonnan a valószínűleg kémfeladatokat ellátó pilóta nélküli repülőt útnak indították. Később egyebek között Damaszkusz környékén hajtottak végre légicsapásokat.

Izrael északkeleti részében előbb hajnalban, majd délelőtt is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A haifai városháza bejelentette, hogy a városban előkészítik és szükség esetén megnyitják az óvóhelyeket.

A tévé értesülései szerint a két pilótát a haifai Rambam kórházba szállították, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.

"Izraelnek nem áll szándékában a helyzet eszkalálása" - jelentették ki a hadsereg illetékesei, és a történtek ellenére nem rendeltek el fokozott készültséget.

Az országrészben szemmel láthatóan az élet visszatért a rendes kerékvágásba: a tévében mutatták, amint a Hermon-hegységnél, az izraeli síparadicsom bejáratánál több százan állnak sorba, hogy az ország hóval borított egyetlen hegyén töltsék el a szombati pihenőnapot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.