Nem sikerült a megegyezés

Húsz év után sincs szövege a boszniai himnusznak

Úgy tűnik, ezúttal sem sikerült kompromisszumra jutni a húsz éve használt, instrumentális himnusz szövegéről a boszniai politikusoknak, noha úgy látszott, az idén sikerül megegyezniük.

2018.02.07 22:30MTI

A balkáni oknyomozó újságírói hálózat, a BIRN szerdai beszámolója szerint a boszniai parlamenti képviselők kezdeményezték, hogy írjanak ki pályázatot a himnusz szövegére, a honatyák azonban nem tudtak megegyezni abban, hogy mit kellene tartalmaznia a megírandó szövegnek.

Bosznia-Hercegovina - Spanyolország mellett - azon kevés európai országok egyike, amely himnuszának nincs hivatalos szövege.

Miután az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezményt követően létrejött Bosznia-Hercegovina, az egyik legismertebb boszniai énekes-dalszerző, Dino Merlin írt himnuszt az ország számára Egyetlen egy vagy (Jedna si jedina) címmel egy ismert bosnyák szerelmi nóta dallamára.

1998-ban azonban ezt a himnuszt az Intermezzo című, csak instrumentális zenére cserélték azzal az indoklással, hogy az 1995-ös himnuszban nem esik szó az országban élő szerb és horvát népcsoportról, így az diszkriminatívnak számít. A himnusz szövege egyébként a bosnyák népet sem említette. Az Intermezzo zenéjét a boszniai Dusan Sestic szerezte.

2008-ban pályázatot írtak ki a himnusz szövegére, amelyet Dusan Sestic és Benjamin Isovic nyert meg, ám a szöveget hivatalosan végül sosem fogadták el.

A BIRN beszámolója szerint a társadalom részéről sem nehezedik nyomás a politikusokra, hogy találjanak végre szöveget a dallamhoz, a boszniai állampolgárok nagy része ugyanis nem kötődik a himnuszhoz. Ennek egyik oka azonban éppen az, hogy nincs egy szöveg, amelyet a nemzeti ünnepeken vagy fontosabb események alkalmával énekelni lehetne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.