Orvvadászat

Több mint 130 légpuska-lövedék volt az orángután tetemében

A lövések nagyobb része a főemlős fejét érte, de a testén késnyomokat is találtak.

2018.02.07 13:09MTI

Több mint 130 légpuska-lövedéket találtak egy megölt orangután tetemében Borneó szigetének indonéziai részén - közölte szerdán egy helyi természetvédő csoport.

A lövések nagyobb része a főemlős fejét érte, de a testén késnyomokat is találtak.

A körülbelül 5-7 éves hím állatra kedden találtak Kutaj régióban - mondta a Centre for Orangutan Protection orangutánmentő szervezet élőhelyvédelmi szakembere. "Soha még ennyi lövedéket nem találtunk egyetlen orangutánban sem az állatok és az emberek közötti konfliktusok történetében Indonéziában" - tette hozzá.

Múlt hónapban Közép-Kalimantan tartomány egy folyójában találtak orangutántetemet, 17 légpuskalövedék volt benne. Az állatot a vízbe dobás előtt lefejezték.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel a borneói orangután. A szervezet becslései szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneó szigetén nagyjából 54 ezer orangután él vadon.

Fennmaradásukat az orvvadászat és az őserdők irtása veszélyezteti. Az egyre nagyobb területet elfoglaló olajpálma-ültetvények miatt gyakoriak a konfliktusok a lakosok és a főemlősök között, amelyek behatolnak az ültetvényekre és a településekre.

Az orgazdák azért rendelik meg az orangutánokat az orvvadászoktól, hogy társállatnak adják el őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.