Légszennyezés

Akkora szmog van Teheránban, hogy bezárták az összes iskolát

Teheránban olyannyira magas a légszennyezés, hogy kedden zárva tartják az iráni főváros összes iskoláját.

2018.02.06 13:26MTI

Hétfőn az állami általános iskolák tartottak zárva a szmog miatt, s a hatóságok ezt a szabályozást terjesztették ki keddre a felsőbb oktatási intézményekre, ráadásul a tartomány egész területére vonatkozóan.

A forgalmi korlátozások ellenére a 8,5 millió lakosú Teherán finompor-koncentrációja 173 mikrogramm volt légköbméterenként, ami majdnem hétszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határértéknek. Egy keleti fekvésű városnegyedben a légszennyezettség elérte a 231 mikrogramm köbméterenkénti értéket is.

Helyi beszámolók szerint hétfőn szürke fellegek lepték el az iráni főváros egét. A Teherántól északra elterülő hegyeket nem lehetett látni. A hatósági intézkedések keretében elrendelték a környezetszennyező üzemek zárva tartását, de az építkezéseken is szünetelt a munka.

Teherán már több mint két évtizede küzd a légszennyezéssel. Télen a szmog rendszeresen veszélyes értékeket ér el a városban, amely az Elburz lábánál, egy három oldalról hegyekkel körülvett völgyben terül el.

Iráni sajtójelentések szerint a légszennyezés négyötödrésze a kipufogógázokra vezethető vissza. A város ötmillió járművének 90 százaléka hazai gyártmány, s bár az iráni olajfinomítók az utóbbi időben jobbak lettek, az országban előállított benzin gyakran rossz minőségű.

A sajtóban idézett adatok szerint évente 20 ezren vesztik életüket a környezetszennyezés következményeként Iránban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.