Terrorizmus

Megkezdődött Salah Abdeslam brüsszeli perének tárgyalása

Megkezdődött Salah Abdeslam büntetőperének tárgyalása hétfőn Belgiumban, a 2015. november 13-ai párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét hajnalban szállították át franciaországi börtönéből Brüsszelbe, ahol gyilkossági kísérlet miatt kell bíróság elé állnia.

2018.02.05 10:35MTI

A rendőrség 2016 márciusában, néhány nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely - mint később kiderült - a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek, a két másiknak viszont sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.

Az RTBF közszolgálati tévécsatorna beszámolója szerint Abdeslam közölte, hogy nem fog válaszolni a kérdésekre, és a vádirat ismertetésekor sem volt hajlandó felállni.

Marie-France Keutgen elnöklő bíró elmondta, a 28 éves Abdeslam nem járult hozzá, hogy őt ábrázoló képeket közöljenek a tárgyalásról médiában.

A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket a tárgyalás idejére, amelyen a marokkói származású, francia állampolgár Salah Abdeslam mellett társa, Soufien Ayari is jelen van, aki ellen ugyancsak gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket. A 130 ember halálát követelő párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.