Közelharc

Egy nap alatt nyolc katonát vesztett a török haderő a szíriai hadműveletben

A január 20. óta folyó katonai beavatkozásnak a szombat volt a legtöbb török halálos áldozatot követelő napja.

2018.02.05 04:26MTI
hirdetés

A török haderő nyolc katonát vesztett egy nap leforgása alatt a szíriai Afrín kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen indított hadműveletben - számolt be a Sözcü török ellenzéki napilap vasárnap.

A január 20. óta folyó katonai beavatkozásnak a szombat volt a legtöbb török halálos áldozatot követelő napja.

Öt katona egy harckocsiban, egy pedig ugyanazon jármű mellett vesztette életét, amikor az YPG páncéltörő rakétával eltalálta azt egy hegyvidéki területen. Egy katona egy határállomáson halt meg, amikor szintén rakéta csapódott az épület őrtornyába. A hetedik katona az YPG-vel folytatott fegyveres összecsapásokban vesztette életét Afrínban.

Az utóbbi két hét alatt összesen 13 török katona halt meg az Olajág fedőnevű hadműveletben.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő vasárnap közölte, hogy ugyanakkor a török haderő eddig az YPG 932 milicistáját "tette ártalmatlanná".

Ankara az YPG-t a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja. Miközben Washington az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta az YPG-t az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, Törökország úgy vélte, hogy a kurd milícia "folyamatosan bővülő fegyverarzenálja" miatt napról napra nagyobb fenyegetést jelent és katonai beavatkozásra van szükség.

Vasárnap a szárazföldi csapatok előrenyomulása mellett a légierő és a tüzérség is folytatja csapásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.