Franciaország

Keresnek egy afgánt a calais-i migránsverekedés miatt

A hatóságok keresnek egy afgánt az észak-franciaországi Calais-ban tegnap történt, illegális bevándorlók között kirobbant verekedés miatt.

2018.02.02 13:10MTI

Az afgán és eritreai migránsok összetűzéseiben 21-en megsérültek, több helyszínen, öt embert meglőttek. Négy eritreai fiatalember - 16-18 éves - súlyos lőtt sebekkel kórházba került, nyaki, mellkasi, altesti és gerinc sebesülésekkel, állapotuk életveszélyes.

A körözött 37 éves afgánt azzal gyanúsítják, hogy ő lőtt rá az eritreaiakra egy melegedőközpontnál, ahol délben ételt osztottak.

A prefektúra szerint a verekedés mintegy száz, kövekkel és rudakkal felszerelt ember között tört ki ott, ahol másfél évvel ezelőtt a városban felszámolták a hatóságok a dzsungelnek is nevezett tábort, és ahol a 2015-ös migránsválság fellángolása mintegy 8 ezer migráns gyűlt össze. Az összetűzések tegnap délután és este történtek.

Gérard Collomb belügyminiszter, aki a helyszínre utazott, elítélte a történteket. Azt mondta, hogy soha nem látott mértékű, rendkívül súlyos erőszak történt.

2017 július elseje óta ez a legsúlyosabb etnikumközi verekedés. Az akkori tömeges összetűzésnek 16 sérültje volt, egy súlyos. Egy másik konfliktus tavaly november 25-én tört ki két afgán csoport között. Akkor öten sérültek meg. A segélyszervezetek szerint Calais-ban jelenleg mintegy nyolcszáz illegális bevándorló él, míg a hatóságok szerint 550-600.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.