Gyász

Meghalt Haim Guri

94 éves korában meghalt Haim Guri, Izrael egyik legismertebb költője és újságírója.

2018.02.01 05:03ma.hu

Haim Guri verseit minden iskolás ismeri Izraelben, költészete a mindennapok és az iskolai ünnepségek részévé vált az elmúlt évtizedekben, érdemeit a héber nyelvű költészet formálásában már 1988-ban az ország legrangosabb kitüntetésével, az Izrael-díjjal jutalmazták.

Guri 1923-ban Odesszából érkezett orosz anyanyelvű, de otthon héberül beszélő bevándorlók gyermekeként született Tel-Avivban. Édesapja részt vett az alakuló helyi közéletben, majd az izraeli parlament, a kneszet képviselője volt.

Kibucok gyermekintézményeiben, majd a zsidó földműveseket képző mezőgazdasági középiskolába járt, és már 1941-ben belépett a kibucmozgalom alakuló fegyveres erejébe, a Palmachba, amely ekkor elsősorban a britek ellen harcolt Izrael megteremtéséért.

Részt vett különböző illegális akciókban, a brit hatóságok tiltása ellenére új zsidó bevándorló Palesztinába csempészésében, hidak felrobbantásában és az angolok radarállomásának levegőbe repítésében 1946-ban, mivel a britek annak segítségével találták meg az Európából érkező menekültekkel teli hajókat.

A második világháború után a zsidók akkor még illegális bevándorlásának segítésére Magyarországra küldték, egyik leghíresebb versét akkoriban írta Budapesten. Később az izraeli hadsereg első ejtőernyős kiképzésének parancsnoka volt Csehszlovákiában, amelyen a különböző hadseregekben a második világháborúban ejtőernyősként szolgáló zsidó katonák, valamint magyar holokauszt túlélő fiatalok vettek részt.

Izraelbe visszatérve végigharcolta a függetlenségi háborút, elsősorban a Negev-sivatagért folytatott harcokban vett részt, és a csaták között verseket írt. A háború után a Jeruzsálemi Héber Egyetemen héber irodalmat, filozófiát és franciát tanult.

1962-ben elnyerte Izrael legrangosabb újságíró kitüntetését, a Sokolov-díjat az Eichman-perről közölt tudósításaiért. Dokumentumfilmek készítésében is részt vett, egyik alkotását Oscar-díjra is jelölték.

A neves költő-újságíró katonaként küzdött az 1967-es hatnapos háborúban, majd az 1973-as jóm kippúri háborúban is. A Gázai-övezetet és Ciszjordániát megszerző 1967-es háború után a "teljes-Izraelt" követelő, vagyis a területek megtartását célzó petíció egyik aláírója volt, de később megváltoztatta álláspontját, és erről a háborúról azt írta, hogy "egyesítette az országot és megosztotta az embereket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.