Gyász

Eltűnt egy lengyel hegymászó a Himalájában - halottnak nyilvánították

Tomasz Mackiewicz és egy francia nő a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak.

2018.01.28 11:20ma.hu

Halottnak nyilvánítottak egy lengyel hegymászót a Himalájában, Tomasz Mackiewicz és egy francia nő a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak. A francia nőt megtalálták, ő él, de Mackiewiczhez nem tudtak eljutni az önkéntes mentők, Karrar Hajdri pakisztáni tisztségviselő elmondta, hogy felhagytak a férfi keresésével, és halottnak nyilvánították.

A lengyel sajtó szombat hajnalban jelentette, hogy két európai hegymászó, egy francia nő és egy lengyel férfi életéért küzdenek a mentőegységek a Himalájában.

Mindkét mászó a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak. Két pakisztáni mentőhelikopter indult utánuk, hogy lehozzák őket a hegyről. Négy lengyel önkéntest vittek fel a Nanga Parbat alaptáborába, akik igyekeztek minél előbb 7000 méteres magasság fölé jutni, hogy megmentsék a két szerencsétlenül járt hegymászót.

A francia nőt, Elisabeth Revolt meg is találták; még életben van, fagyási sérülései vannak és nem tud járni. Szállítását megkezdték, de a mentőegységeknek nehéz lesz lehozni őt a hegyről.

A lengyel Tomasz Mackiewiczhez viszont nem tudtak eljutni az önkéntesek. Ő a lengyel sajtó szerint hóvakságot kapott, és hegyibetegségtől is szenvedett. Mackiewicz testvére egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy csodával érne fel, ha fivére túlélné a megpróbáltatást.

A 8126 méter magas Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa. A pakisztáni hegymászószövetség szerint mínusz 60 Celsius-fokos hideg van ott, ahol a hegymászók elakadtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.