Észak-koreai válság

Újabb nevekkel bővült az EU szankciós listája

Újabb észak-koreaiakkal szemben rendelt el szankciókat az Európai Unió, amiért részt vesznek a phenjani rezsim elleni nemzetközi kereskedelmi korlátozások kijátszásában.

2018.01.23 00:30MTI

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői határozata nyomán tizenhét újabb név került fel az EU szankciós listájára, amelyen így már 137 ember és 64 jogi személy szerepel.

A távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre válaszul meghozott büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az Európai Unióban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

Közleményében a tagországok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy fokozni kívánják az Észak-Koreára nehezedő nyomást az új szankciókkal, amelyek jól kiegészítik és megerősítik az ENSZ korlátozásait.

Az Európai Unió 2006 végén rendelt el szankciókat a kelet-ázsiai ország ellen, amelyek a különböző tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben újabb kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.