Botrány

Szexuális zaklatás: az ENSZ is érintett

Több női munkatársat is zaklattak, de az áldozatok panaszai következmények nélkül maradtak.

2018.01.19 13:56MTI

Az ENSZ több női munkatársát zaklatták szexuálisan a múltban, de az áldozatok esetleges panaszai következmény nélkül maradtak, az elkövetők pedig büntetlenül folytathatják tevékenységüket - írta a The Guardian című brit napilap csütörtökön.

A lap az ENSZ több egykori és jelenlegi alkalmazottjával készített interjút. Közülük 15-en azt vallották, hogy az elmúlt öt évben volt ilyen tapasztalatuk, heten pedig jelentették is ezt a világszervezet illetékeseinek. Az érintettek nevük elhallgatását kérték a The Guardiantől. A panaszok a szóbeli zaklatástól a nemi erőszakig terjedtek.

António Guterres ENSZ-főtitkár azt ígérte, könyörtelenül fog eljárni az ügyben, amely érinti a nemek közötti egyenlőség és a hatalmi egyenlőség kérdését - mondta Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő New Yorkban a lap szerint.

A világszervezet vezetője zéró toleranciát hirdetett, valamint azt tervezi, hogy meghallgatja a munkatársakat a témában, és létrehoz egy, a problémával foglalkozó részleget.

A The Guardian szerint sokan tartanak attól, hogy visszaüt rájuk, ha jelentést tesznek a történtekről. "Ha jelented, akkor a karrierednek befellegzett" - vélekedett az egyik nő. Három nő számolt be arról, hogy elveszítette munkáját, vagy elbocsátással fenyegették meg azért, mert panaszt tett. A tettesek - köztük egy magas rangú ENSZ-tisztségviselő - eközben háborítatlanul folytathatták tevékenységüket.

Egy nő azt mondta, hogy felettese megerőszakolta. A belső vizsgálat azonban az orvosi vélemények és a tanúvallomások ellenére úgy találta, nincs elegendő bizonyíték ennek alátámasztására. Ő is elveszítette állását.

A beszámolók rendszerszintű problémákra világítottak rá a belső vizsgálatoknál. Feljelentés esetén folyamatos a nyomás a sokszor hatalmi pozícióban lévő elkövető felől a vizsgálatot folytató szakértőkön és az áldozaton.

Egy állítólag megerőszakolt nőnek azt mondta az illetékes ENSZ-ombudsman, hogy nem tehet érte semmit, mert egy magas rangú tisztségviselő megfenyegette. "Barátokat, kollégákat mozgósítanak ellened" - erősítette meg egy szexuális zaklatást elszenvedő segélymunkás.

Peter Gallo, a panaszokat vizsgáló ENSZ-szerv korábbi munkatársa azt mondta: gyakran előfordult, hogy figyelmen kívül hagytak bizonyítékokat, és elferdítették a tényeket.

"Nyomozóként azt mondták nekem, hogy sohase kérdezzek puszta kíváncsiságból" - tette hozzá. "Az egyetlen szabály, hogy ne szégyenítsük meg nyilvánosan a szervezetet."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.