Demográfia

Minden korábbinál többen laknak Németországban

A bevándorlás révén történelmi csúcsra, csaknem 83 millió főre emelkedett Németország lakossága a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden ismertetett előzetes becslése szerint.

2018.01.16 20:30MTI

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában 2016 végén 82,5 millióan éltek, ami 346 ezer fős növekedés az egy évvel korábbihoz képest, tavaly év végére pedig legkevesebb 82,8 millió főre emelkedhetett a lakosság létszáma, ami újabb 300 ezres növekedés.

Németországban azért laknak egyre többen, mert a vándorlási mérleg - a be- és a kivándorlók számának különbsége - többlete rendre meghaladja a születési mérleg - az élve születések és a halálozások számának különbsége - deficitjét, vagyis a bevándorlás ellensúlyozza azt, hogy többen halnak meg, mint amennyien születnek. Ez a mintázat 2011 óta változatlan.

A vándorlási mérleg többlete 2016-ban 498 ezer fő volt, alig a fele az egy évvel korábban regisztrált 1,13 milliónak. A születési deficit 118 ezer fő volt, ugyancsak csökkent a 2015-ös 188 ezerhez képest.

Tavaly az előzetes becslések szerint legkevesebb 450 ezer fő lehetett a vándorlási mérleg többlete, a születési deficit pedig 150 ezer és 190 ezer között lehetett - áll a Destatis közleményében.

Németország népessége az erőteljes bevándorlás révén 2012 óta folyamatosan emelkedik. Az utóbbi öt év első szakaszában a bevándorlásnak két fő hajtóereje volt, az egyik az euróövezeti államadósság-válság, a másik az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok állampolgárait sújtó munkavállalási korlátozások megszüntetése. A második szakaszban, 2015-től elsősorban a nemzetközi migrációs válságnak tulajdonítható a Németországba irányuló bevándorlás növekedése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.