Szerbia

Március 4-én önkormányzati választást tartanak Belgrádban

Önkormányzati választást tartanak Belgrádban március 4-én, a várakozások szerint a szerb fővárost a következő négy évben is a legnagyobb szerb párt, a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetheti.

2018.01.16 00:30MTI

Maja Gojkovic házelnök hétfőn írta ki a belgrádi önkormányzati választást, amely egyes elemzők szerint a kormányzó SNS erejét mutathatja meg, míg mások szerint nincs valós tétje a voksolásnak, biztosra vehető ugyanis, hogy az Aleksandar Vucic államfő vezette párt arat győzelmet márciusban. Ennek legfőbb okát abban látják, hogy az ellenzék oly mértékben megosztott, hogy egyik párt sem számíthat nagyobb támogatottságra, míg a SNS támogatói bázisa évről évre növekszik.

Belgrádban legutóbb 2014 márciusában tartottak önkormányzati választást, akkor a Szerb Haladó Párt a voksok 43,62 százalékát szerezte meg. Ahhoz, hogy egy párt, koalíció vagy független jelölt bejusson a városi vezetésbe, az 1,62 millió választópolgárból legalább 40 ezernek a szavazatát kell megszereznie.

Korábban a szerb sajtó arról cikkezett, hogy a belgrádi választással egy időben előrehozott parlamenti választást is tarthatnak a nyugat-balkáni országban, erre azonban egyelőre nem kell számítani. Szerbiában a legutóbb 2016-ban volt előrehozott parlamenti választás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.