Támadás

Rálőttek egy kurd labdarúgó autójára Németországban

A sportoló szerint politikai okai voltak a támadásnak.

2018.01.08 13:25MTI

Tüzet nyitott egy ismeretlen fegyveres Deniz Naki kurd nemzetiségű, német-török kettős állampolgárságú labdarúgó autójára Németországban, a sportoló nem sérült meg a vasárnap késő este történt támadásban, amelynek szerinte politikai okai vannak.

Deniz Naki a Die Welt című német lapnak hétfőn azt mondta, hogy a török hírszerzés egy ügynöke támadhatta meg, vagy valaki más, aki nem ért egyet politikai nézeteivel.

A merénylet Aachen közelében történt egy autópályán, a lövéseket egy sötét autóból adták le, amely elhaladt a labdarúgó terepjárója mellett. Az aacheni ügyészség gyilkossági kísérlet gyanújával eljárást indított.

Deniz Naki a Die Weltnek elmondta, mindig is számított arra, hogy megtámadják a török államfő, Recep Tayyip Erdogan rendszerével szemben kritikus nézetei és a kurd függetlenség ügye melletti kiállása miatt, de azt nem gondolta, hogy Németországban törnek az életére.

Hangsúlyozta, hogy a merénylet nem változtat a nézetein, és nem hagyja magát megfélemlíteni.

A 28 éves sportolót tavaly a főként kurdok lakta Diyarbakir bírósága egy év, hat hónap és 22 nap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte terrorista propaganda terjesztése miatt. A Törökország délkeleti részén fekvő város bírósága bizonyítottnak ítélte, hogy a labdarúgó népszerűsítette közösségi portálokon a térségben 1984 óta fegyveres felkelést folytató, betiltott, szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Deniz Naki tagadta a vádat.

A Németországban kurd családban született labdarúgó csapatkapitány a török harmadosztályban szerepelő diyarbakiri Amed SK-nál. Korábban játszott a Bundesliga több együttesében, és tagja volt a német utánpótlás válogatottnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.