USA

Kirúgták a tanárt, mert meztelen festményeket mutatott a diákoknak

Kirúgtak egy utahi rajztanárt, mert meztelen festmények reprodukcióit mutatta meg diákjainak.

2018.01.02 17:09ma.hu
hirdetés

Mateo Rueda, a Lincoln általános iskola rajztanára az iskola könyvtárából vette magához a képeslapcsomagot tavaly december elején. Nem gondolta volna, hogy karrierjét teszi kockára, mikor a klasszikus festmények reprodukcióit megmutatta diákjainak.

Abból lett a botrány, hogy a válogatásba bekerült néhány akt is.

Az egyik anya azért tett panaszt, mert - mint mondta - fia úgy érezte, a tanár lekicsinylően bánik velük és azt mondta nekik: "Nincs semmi rossz a női mellbimbókkal. Fiúk, fel kell nőnötök és éretten kell hozzáállnotok ehhez."

Rueda tagadta, hogy ilyet mondott volna. Azzal védekezett, hogy a kifogásolt képeket rögtön visszavette a gyerekektől és elmagyarázta nekik, hogy a művészetben gyakran ábrázolnak olyasmit, ami nem mindenkinek nyeri el a tetszését.

Több diák és szülő is kiállt maradása mellett, ám a tanárt végül kirúgták.

Rueda megalázónak érzi az egészet, mint mondta, az eset lemoshatatlan bélyegként kíséri majd további pályafutását.

A két "legfelháborítóbb" alkotás egyébként Modigliani Ülő aktja és François Boucher Odalisque című festménye volt.

Modigliani: Ülő akt (Forrás: Wikimedia Commons)


Boucher: Odalisque (Forrás: Wikimedia Commons)Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.