Terror

Az egyik túsz segítségével kapcsolták le az ukrajnai pokolgépes túszejtőt

Kiszabadították az összes túszát annak a támadónak, aki a gyanú szerint pokolgépet erősített magára és egy postahivatalt akart kirabolni a kelet-ukrajnai Harkivban.

2017.12.31 17:27ma.hu
hirdetés

Az ukrán rendőrség szerint a pokolgépes támadó tizenegy embert, kilenc felnőttet és két gyereket ejtett túszul a postahivatalban. A túszoknak nem esett baja, kiszabadításukra azután került sor, hogy a rendőrség különleges alakulatai megrohamozták az épületet. A rendőrségnek az egyik túsz nyitotta ki a posta bejáratát, így sikerült behatolniuk.

A túszejtő, akit egyelőre nem azonosítottak, ki akarta rabolni a postát, de a hatóságok gyors kiérkezése miatt túszokat ejtett. Hozzá kell tenni, hogy a pokolgépes robbantással fenyegetőző férfi a rohamot megelőzően elengedett öt túszt: három nőt és a két gyereket.

A támadót egyelőre nem azonosították, de Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közzétett egy képet egy vérző fejű férfiról, aki közlése szerint a túszejtő volt. Oleh Beh harkivi rendőrfőnök közölte: a férfiről azt tudni, hogy drogproblémái vannak. Hozzátette: elfogásakor könnyebb sérüléseket szenvedett, és nem volt józan állapotban. Túszai azt mondták, hogy az incidens során alkoholt fogyasztott.

A rendőrség korábban azt mondta, hogy folyamatosan tartották a kapcsolatot a férfival a túszok telefonjain keresztül. A támadónak nem voltak követelései, nyugodt hangnemben beszélt a rendfenntartókkal. A férfi a posta alkalmazottait és kuncsaftjait ejtette túszul, a hatóságok úgy szereztek tudomást a támadásról, hogy az egyik túsz felhívta a rendőrséget.

Az egyik gyerek elmondta, hogy a férfi azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát, és közölte az is, hogy agydaganatos. A túsztárgyalás során felemlegette a minap végrehajtott túszcserét az ukrán hadsereg és a kelet-ukrajnai szeparatista erők között. Állítólag valamit nehezményezett a fogolycserével kapcsolatosan, de az ukrán hatóságok erről nem közöltek több információt.

Kijev és az önkényesen kikiáltott két szakadár "népköztársaság" között szerdán jött létre a fogolycsere, ami a csaknem négy éve tartó fegyveres konfliktus alatt az eddigi legnagyobb létszámú volt, és amire majd két évet kellett várni. Az eredeti egyezségben a szakadárok 74 fogvatartott elengedésébe egyeztek bele, cserébe Kijevtől 306 ember szabadon engedését igényelték. A végleges adatok szerint Kijev 233 embert adott át a szakadároknak, a listán szereplő többi személy ugyanis elutasította, hogy átadják. Egy ukrán nő, akit azért börtönöztek be a szakadárok, mert az ukrán fegyveres erőknél szolgált, szintén a maradást választotta, arra hivatkozva, hogy ugyan ukránpárti nézeteket vall, de családtagjai a szakadár megszállás alatti Donyeckben élnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.