Illegális bevándorlás

Szakértő: messze a megoldás a migráció ügyében

Bár az idei év nyugodtabb légkört hozott, még messze van a megoldás a menekültügyi rendszerrel kapcsolatban.

2018.01.01 01:30MTI

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint bár a 2015-16-ban hatalmas vitát kiváltó döntés-előkészítések után az idei év nyugodtabb légkört hozott, még messze van a megoldás a menekültügyi rendszerrel kapcsolatban.

Gálik Zoltán az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta: kérdés, hogy létrehoz-e az Európai Unió egy új menekültügyi rendszert, amelyet 2015 óta szeretne; a dublini rendszer reformja késlekedik. Ennek a része lenne - folytatta - a "vészhelyzeti mechanizmus" létrehozása, amelyről politikai viták vannak, a tagállamok álláspontjai között éles határvonalak húzódnak ebben a kérdésben.

A brit EU-kilépésre, a Brexitre kitérve közölte: majdnem másfél év telt el az arról szóló népszavazás óta, és még mindig tisztázatlan a jövőbeli kapcsolatok helyzete. Felhívta a figyelmet arra, hogy bizonytalan a belpolitikai helyzet Nagy-Britanniában, miután Theresa May kormányfő megpróbálta megerősíteni hatalmát egy előrehozott választással, de annak következményeit csak koalícióval tudta "túlélni".

Úgy fogalmazott: a Brexittel kapcsolatban gyakorlatilag az történt, amit az EU kívánt, megállapodtak arról, hogy milyen státusza lesz az EU-ban élő briteknek és a Nagy-Britanniában élő uniós polgároknak, valamint a brit hozzájárulásról az európai költségvetéshez, és az északír-ír helyzet, a határvita kérdésében is sikerült kicsit előrelépni. Felhívta a figyelmet arra: súlyosan érintené az európai gazdaságot, ha a britek megállapodás nélkül távoznának az unióból.

Gálik Zoltán szólt arról is, hogy az egész német politikai rendszer átalakuláson megy keresztül, az elmúlt ötven év vezető pártjai, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták sok szavazót vesztettek a legutóbbi választásokon, ezért került nehéz helyzetbe Angela Merkel kancellár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.