Újév

Fokozott biztonsági intézkedések Nagy-Britanniában

Fokozott biztonsági intézkedések közepette készül a vasárnap esti óévbúcsúztatóra Nagy-Britannia.

2017.12.30 22:30MTI

A Scotland Yard bejelentette, hogy London belvárosi térségeit már vasárnap kora délutántól elkezdi lezárni a közúti közlekedés elől, és kérte, hogy csak azok induljanak el a nagyszabású szabadtéri rendezvények helyszíneire, akiknek érvényes belépőjegyük van.

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézik majd a Temze partján és más helyszíneken a vasárnap éjfélkor kezdődő tizenkét perces tűzijátékot.

A tűzijáték-rakétákat a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lövik fel.

A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár negyedik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehet bemenni. Ezekből az idén százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetik.

Nick Aldworth, a londoni újévi rendezvények biztosítását ellátó Scotland Yard-ügyosztály szóvivője részletek nélkül közölte: az idei terrortámadások nyomán a londoni rendőrség fejlesztette és felülvizsgálta a biztosítási terveket.

Aldworth szerint nincs olyan konkrét fenyegetés, amely az óévbúcsúztató rendezvények ellen irányulna, a szóvivő azonban éberségre kérte a látogatókat, és arra, hogy ha bármi gyanúsat észlelnek, jelentsék a helyszínt biztosító rendőröknek vagy a rendezvények személyzetének.

A rendőrség acél- és betonakadályokat telepített a Temze belvárosi partszakaszára és számos más olyan helyszínre is, amelyeken várhatóan nagy tömeg gyűlik össze az újévköszöntő rendezvényekre. Ezeket az akadályokat úgy tervezték, hogy teherautóval se lehessen áttörni rajtuk.

Az idén öt terrorcselekményt hajtottak végre Nagy-Britanniában, négyet Londonban, egyet Manchesterben. E támadásokban összesen 36-an haltak meg. A legsúlyosabb a manchesteri merénylet volt, amelyet egy popkoncert helyszínén követett el egy öngyilkos iszlamista merénylő. A terrorista testére erősített pokolgép 22 embert, köztük hét gyermeket ölt meg.

A négy londoni merénylet közül háromnak az elkövetői járművekkel hajtottak gyalogosok közé. Két ilyen támadás a Westminster hídon, illetve London hídon történt, egy pedig az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének közelében. Ezt a merényletet, amelynek egy halálos áldozata volt, egy angol férfi hajtotta végre, valószínűleg bosszúból az iszlamista indíttatású korábbi terrorcselekmények miatt.

A Scotland Yard szóvivőjének tájékoztatása szerint az óévbúcsúztató rendezvények látogatói fokozott fegyveres rendőri jelenlétre számíthatnak, de a biztosítási tevékenység "nyílt és fedett műveletek elegyéből" áll majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.