Rezsim

Újabb 'ellopott gyermekre' bukkantak Argentínában

A 40 éves hölgyet az 1976 és 1983 között működő junta szakította el szüleitől, a Montoneros gerillacsoport két tagjától.

2017.12.29 09:36MTI
Bejelentik a 127. ellopott gyermek megkerülését. Balra Estella Carlotto, (balra), a Las Abuelas de la Plaza de Mayo elnöke, a jobbra a most megkerült nő nénikéje. MTI/EPA

Az argentin katonai diktatúra által elrabolt, és a rendszerhez hű családoknak adott újabb gyereket, egy ma már 40 éves nőt azonosított az erre szakosodott Las Abuelas de la Plaza de Mayo nevű civil szervezet. A csoport csütörtöki közlése szerint a nő a 127. szüleitől elszakított ember, akit megtaláltak.

A 40 éves hölgyet az 1976 és 1983 között működő junta szakította el szüleitől, Maria del Carmen Moyanótól és  Carlos Simon Pobletétől, a Montoneros gerillacsoport két tagjától. A szülőket 1977-ben tűntették el az akkori hatóságok Cordoba városában. Az édesanya hét vagy nyolc hónapos terhes volt.

A megkerült “gyermeket” a Buenos Airestől mintegy 1000 kilométerre fekvő Mendozában helyezték el egy kormányhű családnál. Esla Poblete, a hölgy nagynénje közölte: elég időt adnak unokahúgának, hogy feldolgozza a hírt, de biológiai családja tárt karokkal és nyitott szívvel várja.

Estella Carlotto, a Las Abuelas de la Plaza de Mayo elnöke közölte: a 40 éves nő valamikor 1977-ben, fogságban született, és édesapja nem láthatta lánya világra jövetelét, ugyanis a szülés előtt már szétszakították a szülőket.  A junta idején eltűnt gyermekek ma már nagymamakorú anyáit tömörítő Las Abuelas de la Plaza de Mayo célja az, hogy az ellopott gyerekek megismerjék valódi származásukat, de arra is törekednek, hogy ez a lehető legkevesebb fájdalommal járjon.

A szervezet becslései szerint mintegy 500 gyermeket választottak el erővel elrabolt és meggyilkolt anyjuktól, hogy aztán a rendszerhez hű családoknak, sokszor gyermektelen házaspároknak adják őket. A katonai junta a becslések szerint 30 ezer “rendszerellenes” emberrel végzett, sokak sorsáról mindmáig semmit sem tudni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.