Diplomácia

Hollandia kész befogadni Szaakasvilit, ha úgy dönt, hogy elhagyja Ukrajnát

A volt georgiai elnök ellen Tbiliszi idén elfogató parancsot adott ki hatalommal való visszaélés gyanújával.

2017.12.23 19:39MTI

Hollandia kész befogadni Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót és egykori georgiai elnököt, ha úgy dönt, hogy elhagyja Ukrajnát - jelentette be pénteken a holland külügyminiszter azon értesülései alapján, miszerint Szaakasvili holland felesége miatt a nyugat-európai országba való emigrálást fontolgatja.

Halbe Ziljstra az ENSZ főtitkárával, Antonio Guterresszel közös hágai sajtóértekezletén beszélt erről.

A holland média meg nem nevezett tisztségviselőktől úgy értesült, hogy Szaakasvili már kért belépő vízumot Hollandiától, és meg is kapta. Az AFP hírügynökség rákérdezett erre az igazságügyi minisztérium szóvivőjénél, és azt a választ kapta, hogy Szaakasvili megkaphatja az ideiglenes tartózkodási engedélyt, de többet nem árult el, arra hivatkozva, hogy egyéni ügyről van szó.

Szaakasvili felesége a 48 éves Sandra Roelofs, és a holland közszolgálati televízió úgy tudja, hogy két fiuk van.

A volt georgiai elnök ellen Tbiliszi idén elfogató parancsot adott ki hatalommal való visszaélés gyanújával, majd Ukrajnában államcsínykísérlettel gyanúsították meg, s megfosztották ukrán állampolgárságától. December 8-án őrizetbe vették, de később egy kijevi bíróság úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.