Egy hadgyakorlat erre utalhat

Ukrajna után várható-e, hogy más országokat is lerohan az orosz Medve?

A Baltikum lerohanását gyakorolták ugyanis ősszel, ami a hidegháború óta tartott legnagyobb szabású hadászati gyakorlat volt.

2017.12.22 09:38ma.hu

A NATO-hoz tartozó balti államok lerohanása volt az orosz hadsereg szeptemberben a Fehéroroszországgal közösen folytatott Zapad-2017 műveletének tárgya, ami a hidegháború óta tartott legnagyobb szabású hadászati gyakorlat volt – írta német Bild, hírszerzési információkra hivatkozva.

Mint kiderült, a hivatalosan védelmi és terrorelhárító minősítésű Zapad-2017 hadgyakorlaton valójában a résztvevő alakulatok egy támadó műveletet gyakoroltak be.

A forgatókönyv szerint Oroszország lerohanja a három balti államot – Észtországot, Lettországot, Litvániát –, és légicsapásokat mér nyugat-európai NATO-tagországokra, hogy elzárja az észak-atlanti szövetség baltikumi csapatainak utánpótlását, és megfélemlítse az érintett nyugat-európai országok lakosságát.

A légicsapások az úgynevezett kritikus infrastruktúrák, azaz energiaellátó hálózatok, kikötők és katonai repülőterek ellen irányulnának az említett források szerint.

Az orosz egységek gyakorolták a Litvánia és Lengyelország között fekvő kalinyingrádi enklávéban, valamint a Szentpétervár és Murmanszk térségében telepített Iszkander típusú ballisztikus rakétaütegek bevetését is.

A forgatókönyv alapján a rakétákkal Svédországot és Finnországot kellene sakkban tartani, amelyek ugyan nem NATO-tagok, de Moszkvában nem semlegesként tartják számon őket - idézi a lap hírét az MTI.

Német hírportálok jelentései szerint a NATO brüsszeli központjában egy szóvivő azt mondta, hogy nem kommentálnak állítólagosan hírszerzési információkat tartalmazó sajtóbeszámolókat.

Mindazonáltal hozzátette: egyértelmű, hogy a Zapad-2017 keretében államok közötti konflikus esetére kidolgozott műveleteket gyakoroltak be, és az is világos, hogy a hadászati gyakorlat a hivatalos orosz adatokhoz képest jóval nagyobb szabású volt.

Orosz adatok szerint a szeptember 14-től 20-ig folytatott hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vett részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és a Pszkovi megyében. NATO-országok szakpolitikusai szerint viszont Oroszország 100 ezernél is több katonát mozgósított a hadgyakorlatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.