Terrorizmus

Elfogtak egy terroristagyanús férfit Németországban

Valószínűleg gázolásos merényletet akart elkövetni az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) nevében.

2017.12.21 13:39MTI

Elfogtak egy terroristagyanús férfit Németországban, aki valószínűleg gázolásos merényletet akart elkövetni az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) nevében - jelentették csütörtökön német hírportálok.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 29 éves német állampolgárt szerdán vették őrizetbe különleges rendőri egységek bevetésével. Külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal és állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják.

A legfőbb ügyészség szerint a gyanúsított 2015 áprilisa óta az IÁ támogatója, többször járt Irakban, ahol fegyveres kiképzést kapott, és a dzsihadista szervezet megbízásából merényletre alkalmas helyszíneket keresett Erbílben, az észak-iraki félautonóm Kurdisztán székhelyén.

A közleményben Dasbar W. néven azonosított férfi a legfőbb ügyészség szerint 2017 júniusa óta ismét Németországban tartózkodott, és azt tervezte, hogy gázolásos merényletet hajt végre a Baden-Württemberg tartományi Karlsruhe központjában álló kastély előtti téren. Augusztus végétől a helyszín felmérésével foglalkozott, és szeptemberben megpróbált sofőri állást szerezni különböző küldeményszállító vállalkozásoknál, de nem vették fel.

Sajtóértesülések szerint az iraki származású gyanúsított régóta a hatóságok látókörében van, és hosszabb ideje folyamatos megfigyelés alatt tartották. Elfogásában 70 rendőr vett részt. Lakásában lefoglaltak több mobiltelefont és számítógépet. A készülékekből kinyert adatok elemzésével és a gyanúsított ismeretségi körének ellenőrzésével vizsgálják, hogy voltak-e társai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.