Ott az ajtó, lehet távozni

Európai Egyesült Államok, menekültek - Akinek ez nem tetszik, távozzon az EU-ból - jelentette ki Schulz

Azt akarják, hogy távozzon Lengyelország, Magyarország és Csehország az EU-ból?

2017.12.18 14:48ma.hu

Martin Schulz, a Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán (amelynek célja alapvetően az volt, hogy eldöntsék: a közép-bal párt kezdjen-e tájékozódó tárgyalásokat egy új, Angela Merkel vezetésével felálló koalíciós kormány létrehozásáról), szenvedélyes hangon szólított fel mindenkit egy szorosabban együttműködő, szövetségi Európa megteremtésére. "Egy európai alkotmányos egyezményt akarok, amely egy új, szövetségi Európát hív életre" - mondta az Európai Parlament korábbi elnöke, aki a civil társadalom és az állampolgárok bevonásával javasolja a dokumentum kidolgozását.

A párt vezetője szerint 2025-re kéne létrehozni az Európai Egyesült Államokat. Javaslata szerint:
- Az egyezmény elkészültét követően azt valamennyi tagállamnak jóvá kell hagynia.
- Amelyek ezt megtagadják, automatikusan lépjenek ki az EU-ból.

Schulz szerint csak egy egységesebb EU lehet képes többek között a tömeges migráció kezelésére, csak egy egységesebb EU kényszerítheti az olyan internetes óriásokat, mint a Google vagy a Facebook, hogy tartsák tiszteletben a civil jogokat és csak egy ilyen EU lehet képes megakadályozni, hogy az óriáscégek kibújjanak az adófizetés alól.


Akinek nem tetszik, annak ott a kijárat

A rákövetkező kormányinfón Lázár János erre azt mondta: teljesen megdöbbentő Martin Schulz, a német szociáldemokraták elnökének nyilatkozata, amelyben egy új európai alkotmányt, egy olyan új európai szövetségi államot vizionál, amelyhez 2025-ig mindenkinek csatlakoznia kellene, aki pedig ezt nem teszi meg, az kimarad. "Ilyen ultimátumot, mint amilyet Martin Schulz mondott be néhány nappal ezelőtt, Magyarország legutóbb Adolf Hitlertől kapott" - mondta. A korábbi külügyminiszter, Kovács László, bocsánatkérésre szólította fel a minisztert.

Egy német újságíró is kidobná Magyarországot az EU-ból

A WDR újságírója, Isabel Schayani szerint szakadék van az EU-ban, amit csak egyetlen megoldással lehet kezelni. A kommentátornő "radikális konfliktusmegoldást" javasolt. Szerinte vannak olyan országok, mint Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság, amelyek nem hajlandóak a menekültek megosztására az EU országai között. Emiatt egyensúlyhiány alakult ki, a szolidaritás elve meghiúsult. Pedig Görögországnak és Olaszországnak szüksége van az elosztási kvótákra, hogy ne szakadjanak meg. Sokkal komolyabb probléma esetén ez még inkább elfogadhatatlan lenne. Ezért tehát, aki nem akar részt vállalni jóból és rosszból is, az keressen egy másik közösséget, mert ez a hozzáállás gyengíti az EU-t.

A huffingtonpost.de cikkében külön alcím szerepelt: "Kern és Merkel Orbán és társai ellen". Persze, nem lehet tudni, hogy Merkel is így gondolja-e. Mivel ez a koalíciós kormány fog megalakulni, hamarosan kiderül. Mindenesetre január közepéig tarthat az új német szövetségi kormány megalakulásához vezető folyamat következő szakasza, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének egyeztetése a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) a közös kormányzás lehetőségeiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.