Terrorizmus

Alkut ajánlott az Iszlám Állam egyik tagja

Irakban halálbüntetésre számíthat, visszatérne Belgiumba.

2017.12.15 15:14MTI
hirdetés

Együttműködést ajánlott fel a belga titkosszolgálatoknak, és vissza szeretne térni Belgiumba egy iraki börtönben fogva tartott belga származású iszlamista harcos, aki Irakban halálbüntetésre számíthat - közölte a La Libre Belgique című napilap.

A Belgium keleti részében található, a belga szélsőséges iszlamisták egyik fellegvárának tartott Vervier városából származó Tarik Jadaoun a belga VRT állami adónak elmondta, kész minden általa tudott információt megosztani, amelyek segítségére lehetnek a titkosszolgálatoknak.

A terrorszervezetben Abou Hamza al-Belgiki nevet viselő férfi Moszul visszavételekor került iraki fogságba, ahol - vallomása szerint - gyerekeket képzett ki harci feladatokra.

Saját bevallása alapján nem harcolt, csak "segítette" az Iszlám Államot a frontvonalakon. Állítja: nem vett részt a 2015 novemberében Párizsban és a tavaly márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások előkészítésében, ugyanakkor bocsánatot kért, és reméli, hogy visszatérhet Belgiumba, ahol elmagyarázhatja a merényletekben érintetteknek, bizonyos dolgok miért történtek”.

Legutóbbi nyilvánosságot látott adatok szerint mintegy 630 dzsihadistát tartanak nyilván a belga terrorista harcosok adatbázisában, és eddig legalább 121-en tértek vissza a korábban Szíria vagy Irak területén, az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében harcolók közül Belgiumba. Legtöbbjük ellen bírósági eljárás indult, május végéig 44 esetben született letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet.

Az eljárás alá nem vontakat és a szabadlábon védekezőket a biztonságért felelős hatóságok és a rendőrség helyi egységei ellenőrzés alatt tartják. Az ellenőrzés intenzitása attól függ, hogy az egyén milyen fokú veszélyt jelent a társadalomra.

Szakértők szerint a terrorszervezet ellen fellépő nemzetközi koalíció sikerei miatt sok európai útlevéllel rendelkező visszatérő lehet, és emiatt a terrortámadások elkövetésének veszélye jelentősen növekszik Európában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.