Kitüntetés

Átadták az idei Szaharov-díjat az Európai Parlamentben

Átadták az idei Szaharov-díjat a venezuelai demokratikus ellenzék egyes képviselőinek szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

2017.12.13 21:30MTI

A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott kitüntetést Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke adta át.

Az elismerésre a parlament néppárti és liberális frakciója közösen jelölte a venezuelai demokratikus ellenzéket, a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlést és az ottani politikai bebörtönzötteket.

"A díj nem csak a demokratikus ellenzéké, hanem a venezuelaiaké világszerte" - jelentette ki Tajani, a latin-amerikai ország "egyetlen legitim és demokratikusan megválasztott" törvényhozó testületének nevezve a nemzetgyűlést. Hozzátette: "a helyzet napról napra romlik Venezuelában", ahol több mint 300 politikai bebörtönzöttet tartanak számon.

Az EP elnöke rámutatott a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságára, mondván, az "a demokrácia egyik alappillére". Emellett elítélte a venezuelai helyzetet, és békés demokratikus átmenetre szólította fel az ország vezetését, illetve a politikai bebörtönzöttek szabadon bocsátását sürgette.

Tajani végezetül kiemelte: az EP kész választási megfigyelőket küldeni Venezuelába.

Julio Borges, a venezuelai nemzetgyűlés elnöke kijelentette: "ellenállunk, és legyőzzük ezt a rezsimet, amely eltérítette a demokráciát, és az éhezés eszközével tartja a népet ellenőrzés alatt". "Nem mondunk le a reményről, amíg Venezuela szabad nem lesz minden állampolgára számára" - fogalmazott.

"A díjat az ország egésze kapja: az anyák, akik gyerekük megmentése érdekében saját maguktól vonják meg a falatot, a gyermekek, akiknek a szemétben kell élelmet keresniük, a betegek, akik belehalnak az orvosi ellátás hiányába, a fiatalok, akik kétségbeesésükben elhagyják Venezuelát" - mondta Borges, az újságírókkal, az emberi jogi aktivistákkal, a politikai bebörtönzöttekkel és a békés tüntetések során meggyilkolt több mint 150 demonstrálóval folytatva a felsorolást.

Az 50 ezer euróval járó kitüntetést idén 29. alkalommal osztotta ki az Európai Parlament.

Az utolsó körben a díj jelöltjei között volt még Aura Lolita Chávez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista és Dawit Isaak svéd-eritreai író, újságíró, akiket ugyancsak meghívtak az átadóra. Az Eritreában 2001-ben tárgyalás nélkül elítélt Isaak helyett fia utazott Strasbourgba, őt magát ugyanis 2005 óta senki nem látta.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.