Belpolitika

Oroszországban letiltották Hodorkovszkij mozgalmának honlapját

Letiltották Oroszországban az emigrációban élő Mihail Hodorkovszkij által alapított és finanszírozott, ellenzéki Nyitott Oroszország mozgalom honlapjának hozzáférhetőségét.

2017.12.12 21:30MTI

Az erről szóló döntést az ügyészség kérése alapján kedden hozta meg a orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor). Az indoklás szerint a tájékoztatási és információtechnikai törvény előírja az azokhoz a honlapokhoz való hozzáférés blokkolását, amelyek tömeges rendbontásra, szélsőséges tevékenységre, törvényellenesen megtartandó tömegrendezvényekre hívnak fel, vagy amelyeken az Oroszországban betiltott külföldi vagy nemzetközi nem kormányzati szervezetek anyagait közlik.

Ugyanezen jogszabály alapján a Roszkomnadzor a Nyitott Oroszország (or.team) mellett letiltotta a Nyitott Választások (ov.openrussia.org), a Nyitott Egyetem (openuni.io) és a khodorkovsky.ru weboldalt is. Az oldalak a legtöbb oroszországi szolgáltatónál nem elérhetők.

Az ügyészség egyébként arra kérte a hatóságot, hogy tiltsa le mind a 11, Oroszországban nemkívánatosnak minősített szervezet weboldalait.

Az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) 2017. november 15-én fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy bírósági végzés nélkül elérhetetlenné tehessék belföldön az Oroszországban nemkívánatosnak minősített szervezetek honlapját.

Mihail Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállalat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb embere volt, tíz évet töltött börtönben, miután szembekerült Vlagyimir Putyin elnökkel, és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén elítélték. A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Hodorkovszkij onnan azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

A Nyitott Oroszországot Hodorkovszkij 2015 novemberében alapította. A mozgalom elnöki tisztéről idén április 15-én mondott le. A főügyészség a szervezetet április 27-én minősítette nemkívánatosnak, másnap pedig az igazságügyi tárca felvette ezen szervezetek hivatalos nyilvántartásába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.