Nagy-Britannia

Meghalt Max Clifford, a hírhedt brit szexuális ragadozó

Meghalt Max Clifford, a brit celebvilág egykori első számú PR-menedzsere, aki súlyos börtönbüntetését töltötte fiatalkorú lányok és fiatal nők sérelmére évtizedekkel ezelőtt elkövetett sorozatos szexuális bűncselekmények miatt.

2017.12.10 22:30MTI

A brit belügyminisztérium vasárnapi bejelentése szerint a 74 éves Cliffordot a minap börtöncellájában szívinfarktus érte, kórházba szállították, de vasárnap elhunyt.

Cliffordot öt éve vette őrizetbe a Scotland Yard szexuális bűncselekmények gyanújával. A 2014 tavaszán lezajlott büntetőperben összesen nyolc vádpontban mondta ki bűnösnek a londoni Southwark kerület koronabíróságának esküdtszéke, és bíróság nyolc év szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet alapján az egykori impresszáriónak legalább négy évet kellett volna rács mögött töltenie, vagyis elvileg jövőre szabadulhatott volna.

Max Clifford szexuális bűncselekményeinek legfiatalabb áldozata a vád szerint 14 éves volt.

Clifford az 1970-es és az 1980-as években követte el bűncselekményeit, amelyek az ítélet indoklása szerint a ma hatályos brit büntetőtörvénykönyv alapján kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erőszaknak minősülnének.

A jelenlegi jogszabályok alapján Nagy-Britanniában ezért akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiróható.

Clifford az eljárás során végig tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, és "hazugoknak", "fantáziavilágban élőknek" nevezte az őt szexuális támadásokkal vádoló nőket.

Max Clifford az első elítéltje volt annak az átfogó vizsgálatsorozatnak, amelyet a Scotland Yard a BBC televízió egyik néhai műsorvezető sztárjának súlyos szexuális bűncselekményei ügyében kezdett.

A botrány 2012-ben pattant ki, miután az ITV kereskedelmi tévéállomás értesüléseket szellőztetett meg a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile évtizedeken keresztül űzött szexuális visszaéléseiről. Savile áldozatainak zöme 13-16 éves, a legfiatalabb sértett 8 éves volt a bűncselekmények idején.

Savile szexuális bűncselekményeiről 1955-ben tettek először bejelentést, az utolsó feljelentés pedig 2009-ben kelt, vagyis a néhai műsorvezető dokumentálható bűncselekményeinek sorozata 54 évet ívelt át. Annak idején azonban egyik bejelentést sem vizsgálták ki részletesen a hatóságok, az áldozatok szerint azért, mert egyszerűen nem hittek nekik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.