Szervezett bűnözés

3000 emberi csontdarabot találtak Mexikóban

Az érintett tartományban emberéletek ezreinek kioltásáért felelős a szervezett bűnözés.

2017.12.06 12:48MTI
hirdetés

Mintegy háromezer emberi csontdarabot találtak a hétvégén az észak-mexikói Coahuila tartományban, ahol emberéletek ezreinek kioltásáért felelős a szervezett bűnözés - közölték kedden a mexikói hatóságok, hozzátéve, hogy az áldozatok azonosítása érdekében DNS-vizsgálatnak vetik alá a maradványokat.

Az államügyészek egy génlaboratóriumba küldik a csontokat annak kiderítése érdekében, hogy eltűntként számon tartott személyek maradványai kerültek-e elő.

A mexikói kormány adatai szerint csaknem 18 600 ember tűnt el az országban 2012 decembere, Enrique Pena Nieto jelenlegi elnök hivatalba lépése óta.

Az elnök novemberben rendelkezett az eltűnt személyek felkutatásáról, első körben mintegy 469 millió pezóval (6,6 milliárd forint) támogatva a keresési munkálatokat. Az elnök novemberben rendelkezett az eltűnt személyek felkutatásáról, első körben mintegy 469 millió pezóval (6,6 milliárd forint) támogatva a keresési munkálatokat.

A bandák által elkövetett erőszakos cselekmények több mint 100 ezer emberéletet követeltek Mexikóban az elmúlt tíz évben. A hatóságok gyakran képtelenek azonosítani a tömegsírokban megtalált holttesteket.

A Coahuila területéről eltűnt hozzátartozóik felkutatására szerveződött VIDA csoport egy mezőn találta meg szombaton a csonttöredékeket egy füles alapján. A terület ügyészek, szakértők és katonák kíséretében végzett átfésülése során egy fémhordót, töltényhüvelyeket, két gombot és egy övcsatot is találtak.

A VIDA szóvivője, Silvia Ortiz szerint a korábbi hasonló felfedezések alapján elmondható, hogy a testeket először feldarabolták, órákon át égették őket, majd a csontokat lapáttal széttördelték. Hozzátette, hogy az államügyészek egyelőre nem tudták megállapítani, hány ember maradványait találták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.