Szaakasvili

Felmászott a háztetőre, mégis letartóztatták a volt grúziai elnököt - videó

Őrizetbe vették Miheil Szaakasvili egykori georgiai elnököt kedden kijevi lakásában, bűnszervezetekkel való együttműködés gyanújával.

2017.12.05 11:40MTI

Az ukrán hatóságok bűnszervezetekkel folytatott együttműködés gyanújával őrizetbe vették kedden kijevi lakásában Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, egykori georgiai elnököt - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálata az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint.

Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili felmászott nyolcszintes háza tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint Szaakasvili mintegy száz feldühödött híve útját állta az autónak, amelybe a volt georgiai elnököt ültették, ezért egyelőre nem tudták elvinni a helyszínről.

Szaakasvili támogatói összecsaptak a rendőrökkel, az összetűzésben többen megsebesültek, civilek és rendfenntartók is, de számuk egyelőre nem ismert. Eddig a tiltakozók közül öt személyt vettek őrizetbe. A helyszínre kivonult a nemzeti gárda. Szaakasvili egyik híve tiltakozásul benzinnel leöntötte és fel akarta gyújtani magát.

Az incidens az UNIAN tudósítása szerint azzal kezdődött, hogy házkutatást tartottak a főügyészség és az SZBU emberei - utóbbi Alfa nevű különleges egységének tagjaival megtámogatva - a volt kormányzó belvárosi, a Majdan, azaz a Függetlenség terének közvetlen közelében lévő lakásában.

A hírügynökség korábban azt jelentette, hogy hivatalosan bűnszervezettel való együttműködéssel gyanúsítják a politikust, akinek tüntetéseit, amelyeket az elmúlt hetekben az ukrán fővárosban rendezett, a leváltott oroszbarát vezetés köréből finanszírozták. A georgiai politikus még a tetőn állva azt kiabálta, hogy a jelenlegi kijevi vezetés alkudott meg Moszkvával, és az egész mögött Vlagyimir Putyin orosz elnök áll.

Jurij Lucenko ukrán főügyész sajtótájékoztatót tartott, amelyen kifejtette: hivatalának olyan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek alapján Szerhij Kurcsenko, a Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzelte Szaakasvili tiltakozó megmozdulásait. A főügyész szavai szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve. Bizonyítékként a főügyészség nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítólag Kurcsenko és Szaakasvili megbízottjai egyeztetnek az akciók részleteiről és azok finanszírozásáról. Kurcsenko a főügyész szavai szerint jelenleg Janukovicshoz hasonlóan Oroszországban rejtőzködik az ukrán igazságszolgáltatás elől.

Petro Porosenko ukrán elnök július végén megfosztotta ukrán állampolgárságától Szaakasvilit, akit maga nevezett ki 2015 májusában Odessza megye kormányzójává. Később azonban megromlott közöttük a viszony, főként azért, mert a georgiai politikus több ízben korrupcióval vádolta meg a kijevi központi vezetést.

Kormányzói kinevezésével egy időben Szaakasvili ukrán állampolgár lett, lemondva korábbi georgiai állampolgárságáról.

Szaakasvili 2004 és 2013 között Georgia elnöke volt. Elnöki mandátuma lejártával külföldre távozott. Georgiában hatalommal való visszaélés miatt büntetőeljárás indult ellene, jelenleg is körözik.

Nem sokkal azután, hogy ukrán állampolgársága elvesztésével hontalanná vált, Szaakasvili Ukrajnából is külföldre távozott. Szeptember 10-én azonban visszatért, méghozzá úgy, hogy híveitől körülvéve hivatalos iratok nélkül begyalogolt Ukrajnába Lengyelországból. Azóta több demonstrációt szervezett az általa Ukrajnában alapított Új Erők Mozgalma nevű pártjával, legutóbb múlt vasárnap. Azt követelte, hogy a parlament hozzon törvényt még ezen a héten az államfő alkotmányos vád alá helyezésének (impeachment) rendjéről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.