Németország

Nagyszabású razziát tartottak a G20-csúcson történt zavargásokkal kapcsolatban

Nagyszabású razziát tartottak kedden Németországban szélsőbaloldali csoportosulásoknál a hamburgi G20-csúcson történt zavargásokkal összefüggésben.

2017.12.05 10:50MTI

A rendőrök és ügyészek nyolc tartományban razziáztak, 24 lakást és szélsőbaloldali találkozóhelyet kutattak át - jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A bevetést a hamburgi ügyészség és a tartományi bűnügyi hivatal zavargásokkal foglalkozó, 180 fős nyomozócsoportja irányította. A júliusi G20-csúcs óta több ezer videót és fotót vizsgáltak meg, és a szemtanúk és helyi lakosok vagy buszokon, pályaudvarokon rendszeresített biztonsági kamerák által készített felvételek elemzése után azért tartottak országszerte házkutatásokat, hogy további adatokat, bizonyítékokat gyűjtsenek a felvételek alapján gyanúsnak talált személyek ellen.

Az NDR szerint az év végére akár a háromezret is elérheti a zavargásokkal kapcsolatban indított eljárások száma. Több embert már bíróság elé állítottak és elítéltek. Az eddigi legsúlyosabb büntetés három év szabadságvesztés volt, ezt a hamburgi városi bíróság szabta ki novemberben egy 28 éves helyi férfire, amiért kövekkel és palackokkal dobálta a rendőröket egy tüntetésen a G20-csúcs alatt.

A G20 csoport a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az Európai Uniót mint intézményt fogja össze. A hamburgi csúcstalálkozó a decemberrel véget ért német soros elnökség programjának legfontosabb rendezvénye volt, azonban a legnagyobb figyelem a megbeszélések helyett a csoport tevékenysége ellen szervezett szélsőbaloldali tüntetésekre irányult, mert számos megmozdulás zavargásba torkollt. A tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban több százan megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.