Pompa

Tűzijátékkal ünnepelték Észak-Koreában a sikeres rakétakísérletet

Nagy pompával ünnepelték meg Észak-Koreában a legutóbbi rakétakísérletet.

2017.12.02 12:22MTI

A kommunista ország szerdán bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű rakétával, amely képes elérni az Egyesült Államok egész területét. A dél-koreai védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy 13 ezer kilométeres hatótávolságú volt a rakéta, az indítás valószínűleg sikeres volt, de Szöulban kétségesnek tartják, hogy a teszttel kapcsolatos minden észak-koreai állítás igaz.

Péntek este tűzijátékokat és utcai előadásokat rendeztek Észak-Koreában. A Koreai Munkapárt napilapja, a Rodong Szinmun a szombati címlapján képeket közölt a Phenjan központjában lévő Kim Ir Szen téri ünneplésről. A tér az ország néhai vezetőinek arcképével volt díszítve, és zsúfolásig telve volt katonákkal és civilekkel.

A központi ünnepségen Kim Dzsong Un állami vezető nem volt jelen, de kormányának tagjai, a párt és a hadsereg vezetői igen.

A szerdai rakétaindításra reagálva Donald Trump amerikai elnök kijelentette: Phenjan újabb szankciókra számíthat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülésén Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatok megszakítására szólított fel minden országot. Moszkva szerint viszont Washington is provokálja Észak-Koreát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.