Háború

Újra készül valamire Észak-Korea

A legfrissebb műholdképek azt mutatják, hogy az észak-koreai sztálinista rezsim megkezdte egy újabb rakéta fellövésének előkészületeit.

2017.12.01 20:49ma.hu

A foxnews.com felvételein jól látszik az a phenjani légibázis, ahonnan még július elején indították útjára Hwasong-14 névre keresztelt, az e hetinél kisebb interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM). Az 1980-ban épített légibázis egyébként Észak-Korea legfontosabb légijármű-gyártási és javítási központja, illetve kutatóbázisa.

Ez az első eset, hogy újjáépítenek egy kilövőállomást, amelyet korábban már használtak - mondta el a hírportálnak az rezsim tevékenységét nyomon követő ImageSat elemzője a napi.hu szerint. Az új kilövőállás mindössze néhány méterre lesz a korábbitól. A képeken jól látható egy felújított szállítási út, egy épülőfélben lévő repülőgéphangár, illetve látszanak az ott tárolt repülőgépek is.

Kim Dzsongun az Hwasong-15 tesztje után azt mondta, hogy ezzel elérték az ország nukleáris haderejének teljes kiépítését, amivel teljesítették a rezsim egyik történelmi küldetését. Állítása szerint ez az ICBM az Egyesült Államok teljes területére képes nukleáris csapást mérni egy nagyméretű atomrobbanófejjel.

Független szakértők úgy pontosítják ezt, hogy egy nehéz terhet legfeljebb az USA nyugati partjáig lenne képes elvinni, azaz a koreai diktátor picit túlzott. A világ nem távolabb, hanem közelebb került a háborúhoz az újabb teszttel - értékelte a helyzetet Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.