Terror

Bombát találtak egy németországi karácsonyi vásáron

Fémdarabok és szögek is voltak benne.

2017.12.01 19:27MTI

Robbanószerkezetet találtak pénteken egy karácsonyi vásáron a németországi Potsdamban. A rendőrség később bejelentette, hogy hatástalanították a bombát, amelyben fémdarabokat és szögeket is találtak. Később viszont azt írták, hogy vizsgálják, hogy bombáról van-e szó. Friss hírek szerint további csomagok után is kutatnak, pedig a polgármester már a piac újranyitásáról nyilatkozott. Állítólag a csomagot egy futár vitte ki.

A Berlin melletti város rendőrségének tájékoztatása szerint a tűzszerészek házikészítésű bombát találtak a Potsdam központjában működő szabadtéri adventi vásáron. A rendőrség kiürítette és lezárta a környék egy részét, a sétálóutca másik végében viszont zavartalnul folytatódik a karácsonyi vásár. A rendörségi szóvivő szerint ez így is marad, amíg a hatóságok dolgoznak a környéken. A Potsdamer Neueste Nachrichten című helyi lap értesülése szerint a szerkezet egy postai küldeményben van, amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek. A Bild azt írja, hogy a csomagot 14.30-kor találták meg a vásár területét keresztező Dortustraße utcában. A hatóságok 17 óra után megerősítették, hogy robbanóanyagról van szó, nem sokkal később pedig - 17:30-kor - azt is közölték, hogy a bombát ellenőrzött körülmények között hatástalanítoták. A PNN.de helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a szerkezetet előzetesen röntgennel világították át, majd egy robot segítségével semmisítették meg.

Valamivel negyed 7 után viszont a rendőrség bejelentette, hogy lehetséges, hogy további csomagokat is elhelyeztek a környéken, ezek után jelenleg is kutatnak. Ennek kapcsán bombakereső kutyákat is bevetettek.

A német sajtó azt írja, hogy egy 40x50-es küldeményt találtak a Brandenburgerstraße és Dortustraße sarkán, egy gyógyszertár előtt, amelyet a hírek szerint egy futár szállított ki. A csomagot egy ott dolgozó kinyitotta, akkor vette észre, hogy drótok lógnak ki belőle. Ő értesítette a rendőrséget, amely speciális egységekkel érkezett a helyszínre.

Az első hírek szerint egy házi készítésű, barkács bombát helyeztek el. A hivatalos terminológiai szerint egy úgy nevezett nem konvencionális, robbanásra és öngyulladásra alkalmas tárgyra bukkantak a hatóságok. Ez a megfogalmazás a közbeszédben bombát jelent. Később az is kiderült, hogy a bombában szögek és fémdarabok is voltak. Azt még vizsgálják, hogy a csomagban talált por robbanószer vagy más veszélytelen por volt-e. Egy helyi újság 18 órakör közölt híre szerint a csomagban találtak egy 1,5 literes flakont is, és tényként közlik, hogy egy szögbombáról van szó. A rendőrség közleménye szerint gyújtószerkezetet nem találtak a csomagban, de kábeleket és elemeket igen. Egyelőre zavarosak a híradások, mert azt is megjegyzik, hogy a rendőrség vizsgálja, hogy kamu, vagy valódi bombát találtak-e. Van olyan forrás, amely szerint a rendőrség laboratóriumban vizsgálja meg a csomagban talált gyanús tárgyakat. Érdekes fejlemény, hogy a rendőrség 18:40-kor a korábbi közléseivel teljesen ellentétes tweet üzenetet adott ki, és felszólított mindenkit, hogy a szerkezet milyenségéről az ellenőrzés lezárásáig senki ne spekuláljon. Ugyanakkor azt egyértelművé tették, hogy az eset hátteréről egyelőre nem pontos információ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.