Terrorizmus

Bataclani mészárlás: bíróság előtt a férfi, aki túlélőnek adta ki magát

Azt állította, hogy rálőttek, de a neki szánt lövések áldozata egy terhes nő lett.

2017.12.01 16:33MTI

Csalási kísérlet vádjával megkezdődött pénteken annak a 29 éves francia férfinak a pere a Párizshoz közeli Versailles büntetőbíróságán, akiről azt gyanítják, hogy hazudott, amikor a francia sajtóban azt állította: a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő iszlamista merényletek túlélője.

A mentős végzettségű Cédric Rey számos televízióban és lapban részletesen elmesélte, hogy a terrortámadások estéjén a Bataclan teraszán tartózkodott két barátjával, amikor meglátta a dzsihadistákat. Azt állította, hogy rálőttek, de a neki szánt lövések áldozata egy terhes nő lett.

Az átélt sokkra hivatkozva a férfi több hét betegszabadságot vett ki, majd Franciaország jelképét, egy Marianne-t tetováltatott a karjára, amely mellé a támadások dátumát íratta. Tavaly kártérítésért folyamadott a terrorizmus áldozatainak alapjához, és egyéb pénzügyi csalásokat is megpróbált elkövetetni arra hivatkozva, hogy túlélő. A kártérítési alapokból végül azért nem részesülhetett, mert nem tudta dokumentumokkal igazolni, hogy a helyszínen tartózkodott a merényletkor.

A nyomozók a merénylet után egy évvel kezdtek gyanút fogni, miután a férfi nem tett feljelentést, azaz nem szerepel a merényletsorozat miatt előkészítés alatt álló per felperesei között, s a Bataclannál történt támadásról elmeséltekben több részlet is gyanúra adott okot. Például az, hogy egyetlen terhes nő sem halt meg a merényletben.

A férfi mobiltelefonjának vizsgálata után kiderült, hogy a gyanúsított 2015. november 13-án a merénylet időpontjában a Bataclantól harminc kilométerre tartózkodott, s csak éjfél fele látták szemtanúk a környéken.

Amikor Cédric Rey októberben értesült arról, hogy keresi a rendőrség, azonnal jelentkezett kihallgatásra, amelynek során őrizetbe vették, miután elismerte, hogy hazudott.

Csalási kísérlet miatt a gyanúsított öt év börtönbüntetéssel sújtható. A két évvel ezelőtti párizsi merényletsorozat óta hét embert ítéltek el hasonló bűncselekmények miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.