Terror

Vadászgépek bombázták a pénteki egyiptomi merénylet elkövetőit

Bár hivatalosan még mindig nem vállalta magára a merényletet egyik ismert terrorszervezet sem, az elkövetők legnagyobb valószínűséggel az Iszlám Állam helyi szervezete, a Sínai Vilajet tagjai lehettek.

2017.11.25 11:39MTI
MTI/EPA

Az egyiptomi hadsereg vadászrepülői lebombázták a legfrissebb információk szerint legalább 305 ember életét követelő, brutális pénteki terrortámadás elkövetőinek autóit és rejtekhelyeit, legalábbis ezt állítja az egyiptomi kormány. Mindez nem sokkal azután történt, hogy  Abdel-Fatáh esz-Szíszi egyiptomi elnök bejelentette, a hadsereg és a rendőrség nyers erőszakkal válaszol majd a Sínai-félszigeten, Bir al-Abed városában elkövetett terrortámadásra és meg fogja bosszulni a merénylet mártírjait.

Az Egyiptom észak-keleti részében található Bir al-Abed városában fegyveresek a pénteki ima ideje alatt támadtak egy mecsetre, bombákat robbantottak az épületnél, felrobbantották a környéken parkoló autókat, majd a mecsetből menekülőket lemészárolták. A támadásnak eddig legalább 235 halálos áldozata van és 125 ember megsérült, ezzel ez volt a a legvéresebb merénylet, amelyet Egyiptomban civilek ellen elkövettek.

Bár hivatalosan még mindig  nem vállalta magára a merényletet egyik ismert terrorszervezet sem, az elkövetők legnagyobb valószínűséggel az Iszlám Állam helyi szervezete, a Sínai Vilajet tagjai lehettek, és ezt a szervezetet is támadta a merénylet után az egyiptomi hadsereg. Ez a szervezet már évek óta aktív a Sínai-félszigeten, ahol egy nagyjából Somogy-megye méretű területet ellenőriz, amely fölött az egyiptomi hadsereg a túlereje és Izrael és az Egyesült Államok katonai támogatása ellenére sem tudja visszanyerni az irányítást. Az iszlám fundamentalista, vahabita irányzatához tartozó terrorszervezet vélhetően azért támadta meg a  bir al-abedi mecsetet, mert az az iszlám szúfi ágához tartozik, amelyet a szentek kultusza és ezoterikus tanításai miatt a vahabiták eretneknek tartanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.