Hálaadás

Trump ünnepélyesen megkegyelmezett két pulykának

Virginiában együtt élhet majd barátjával, Villacsonttal és azzal a két pulykával, amelynek tavaly kegyelmezett meg az előző elnök, Barack Obama.

2017.11.22 07:07MTI

Donald Trump amerikai elnök a Hálaadás napja előtt, kedden, a Fehér Ház Rózsakertjében ünnepélyesen megkegyelmezett két termetes pulykának, Combocskának és Villacsontnak.

A napfényes időben tartott ceremónián Trump ünnepélyes hangon bejelentette: "pulykák millióival ellentétben Combocskára nagyon fényes jövő vár. Virginiában együtt élhet majd barátjával, Villacsonttal és azzal a két pulykával, amelynek tavaly kegyelmezett meg az előző elnök, Barack Obama."

Trump tréfásan hozzátette: "Mint sokan tudják, nagyon is aktív vagyok elődöm elnöki rendeleteinek visszavonásában, ám a Fehér Ház tanácsadói ezúttal arról tájékoztattak, hogy a Krumpli és Csöppség kegyelmére vonatkozó tavalyi elnöki rendelet semmi szín alatt sem vonható vissza". Krumpli és Csöppség az a két pulyka, amely tavaly részesült elnöki kegyelemben.

A Hálaadás ünnepe előtti "pulykakegyelem" amerikai hagyománya Abraham Lincoln elnöktől ered. Lincoln kisfia, Tad ugyanis úgy megbarátkozott a Hálaadásra vásárolt pulykával, hogy a család sajnálta levágni, így az elnök - szintén ünnepélyes keretek között - megkegyelmezett a nagy madárnak. A kegyelemosztás azonban nyilvános ceremóniával kísért, "hivatalos" hagyománnyá Harry Truman elnöksége idején vált.

Combocska és Villacsont egy minnesotai farmról érkezett szárnyas, egyenként több mint 16 kilósak. Madáréletüket a virginiai Blacksburgben lévő műegyetem melletti farmon folytatják.

Csütörtökön azonban pulykák milliói mondhatnak búcsút életüknek. A Hálaadás napi ünnepi vacsorán ugyanis hagyományosan áfonyás pulykasült kerül az amerikai családok asztalaira.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.