Franciaország

Klímavédelmi programot indít a párizsi városháza

A párizsi városháza hétfő este elfogadta a klímavédelmi programját, amelynek részeként 2024-ben már nem közlekedhetnek dízelmotoros járművek, 2030-ra a benzines gépkocsikat is kitiltanák a francia fővárosból, a teherszállítóknak pedig környezetvédelmi adót kell fizetniük.

2017.11.22 01:30MTI

Az 500 intézkedést tartalmazó csomagot egyhangúlag valamennyi politikai párt megszavazta, de azt még az állam, a fővárosi agglomeráció tanácsa és a párizsiak is módosíthatják. A végső szavazás 2018 elején esedékes a fővárosi önkormányzat ülésén.

A program alapján Párizs energiafogyasztása a felére csökkenhetne, 2050-ig mintegy egymillió lakást újítanának fel környezetkímélő szempontok alapján, a megújítható energiák aránya pedig 2020-ra 25 százalékra emelkedne. Ez utóbbiak 20 százalékát helyben termelnék meg, s 2020-ban mindenhol lesz a városban kerékpárút.

Az elfogadott ötszáz intézkedés közül csak hetvenről dönthet közvetlenül a városháza, a többihez az állam vagy a környező települések hozzájárulása is szükséges.

A szocialista főpolgármester, Anne Hidalgo és a Zöldekhez tartozó alpolgármester Célia Blauel által kidolgozott programhoz a többi politikai párt is számos intézkedést hozzátett. Ezek között szerepel az iskolai menzákon a hetente legalább kétszer kizárólag vegetáriánus menü bevezetése.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak például a szennyező járművek ellenőrzését és a fővároson naponta áthaladó 70 ezer teherjármű megadóztatását javasolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.