Zaklatás

A The New York Times felfüggesztette megbízatásából fehér házi tudósítóját szexuális zaklatás vádja miatt

A férfi beismerően nyilatkozott, de hangsúlyozta: valamennyi esetben közös megegyezésről volt szó, azaz a nők beleegyezésével történt minden.

2017.11.21 10:43MTI
hirdetés

A The New York Times című amerikai napilap hétfőn felfüggesztette megbízatásából fehér házi tudósítóját szexuális zaklatás vádja miatt.

A lap vezetősége Glenn Thrush tudósítót azonnal hatállyal felmentette a munkavégzés alól, és megindította a vizsgálatot ellene. A Vox című hírportál ugyanis hétfőn azt jelentette: négy nő azzal vádolta meg a tudósítót, hogy szexuálisan zaklatta őket, amikor még pályakezdő újságírók voltak.

Thrush beismerően nyilatkozott, de hangsúlyozta: valamennyi esetben közös megegyezésről volt szó, azaz a nők beleegyezésével történt minden.

A Vox cikkét jegyző Laura McGann, a vádlók egyike leírta, hogy egy washingtoni kávézóban beszélgetett az újságíróval, amikor az megfogta a csípőjét és csókolgatni kezdte, mire ő elhagyta a kávézót. Ez a 2000-es évek elején történt, amikor mindketten a Politico című lapnál dolgoztak.

A három másik vádló szintén a Politico újságírója volt. Egyikük, akit a cikk nem nevez meg, arról beszélt, hogy alaposan kapatos állapotban a lakására hívta fel a férfit, de már csak arra emlékszik, hogy nem sok ruha volt rajta, amikor Glenn Thrush távozott.

A The New York Times közleményt adott ki, amelyben leszögezte: a Thrush ellen felhozott vádak "nagyon aggasztóak és nincsenek összhangban a The New York Times értékrendjével". A kommüniké hangsúlyozta, hogy minden részletében kivizsgálják az ügyet, de amíg ez le nem zajlik, addig az újságírót felfüggesztik állásából.

Az újságíróé az eddigi utolsó a sorban a Harvey Weinstein hollywoodi producer zaklatási ügyei miatt kirobbant botránysorozatban. A filmvilágban egymás után lepleződtek le ismert színészek, majd a szexuális zaklatások botrányai a politikusokat is elérték. Utóbbiak közül legutóbb Roy Moore alabamai republikánus szenátorjelöltet vádolta négy évtizeddel ezelőtt elkövetett zaklatással négy nő, ő azonban következetesen cáfolja a vádakat. Al Franken minnesotai demokrata párti szenátort a múlt héten vádolta meg két nő. Franken elismerte a zaklatásokat, és írásban kért bocsánatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.