Fenyegetettség

Tücsök vagy kabóca is okozhatta az amerikai diplomaták titokzatos roszullétét

Maradandó egészségügyi károsodást szenvedtek el amerikai diplomaták és családtagjaik.

2017.11.16 07:17ma.hu
A tettes

Cáfolták kubai és külföldi tudósok, hogy a Kubában rosszul lett amerikai diplomatákat "akusztikus támadás" érte volna, mivel erre semmilyen tudományos magyarázatot nem találtak - jelentette csütörtökön a Hszinhua kínai hírügynökség.

A tudósok, akik a történtek kivizsgálására felállított bizottság tagjai, egy online fórumon vitatták meg az amerikai állítások szerinti akusztikus támadásokat, amelyek a gyanú szerint maradandó egészségügyi károsodásokat okoztak amerikai diplomatánál, illetve családtagjaiknál. Összesen 24 amerikai állampolgár lett rosszul, arra panaszkodtak, hogy ideiglenesen vagy teljesen elvesztették hallásukat, szédültek, könnyen elfáradtak, illetve agyi károsodást szenvedtek.

Colleen LePrell, a Texasi Egyetem professzora közölte, hogy ilyen támadásokról még sohasem hallott, és elképzelése sincs, mi válthatta ki az amerikaiak panaszát. Halláskárosodás mérhető hangforrás hiányában kifejezetten szokatlan - mondta.

Washington 14, az áldozatok által hallani vélt hangról készített felvételt adott a kubai nyomozóknak, de a tudósokból álló bizottság arra a konklúzióra jutott, hogy semmi olyan nincs bennük, ami egészségügyi károsodást okozhat. A hangok tücskök és kabócák ciripelésére emlékeztetnek.

A hangoknak fülsüketítőnek, legalább 100 decibel fölötti erősségűnek kéne ahhoz lenniük, hogy károsodást okozzanak. Az áldozatok közvetlen környezetében viszont nem vettek észre semmit, nem észlelték a támadásokat - állapította meg a bizottság.

Andrew Oyenham, a Minnesotai Egyetem pszichológusa leszögezte, hogy az amerikai állításokat nem lehet tudományos tényezőkkel alátámasztani. Mint mondta, valami nagyon hangos kell ahhoz, hogy a belső fület stimulálva halláskárosodás történjen.

A tudósok bizottságának vezetője, Jose Manuel Villar is megerősítette kollégái következtetését.
Washington hivatalosan nem vádolta meg Havannát az állampolgárai elleni támadásokért, de a történtek miatt a havannai nagykövetség munkatársainak számát csökkentette és a vízumkiadást ideiglenesen felfüggesztette. Emellett 15 kubai diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból. A külügyminisztérium pedig eltanácsolta az amerikai állampolgárokat attól, hogy a szigetországba utazzanak.

Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy szerinte Kubát terheli a felelősség az állítólagos támadásokért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.