Törökország

Török puccskísérlet - Több tucat rendőrt börtönre ítéltek

A vádlottak használták azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül állítólag a tavalyi puccskísérletet is szervezték.

2017.11.15 16:46MTI

Másfél évtől tíz és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélt 59 török rendőrt szerdán egy isztambuli bíróság, miután a vádlottak használták azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül állítólag a tavalyi puccskísérletet is szervezték - jelentette a Dogan török hírügynökség.

A per 61 érintettjéből 2 rendőrt ugyanakkor felmentett a törvényszék. Az ügyészség korábban fegyveres terrorszervezeti tagság vádjával hét és fél évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést kért a rendőrökre, a bíróság azonban enyhített a büntetések mértékén.

Ankara a 2016. július 15-ei incidensért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalmat teszi felelőssé, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek is nyilvánított. A török vezetés szerint a Gülen-hálózat hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába.

Törökországban a puccskísérlet óta eltelt tizenkilenc hónap alatt összesen több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret - köztük rendőröket - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a tervezési és költségvetési bizottság szerdai parlamenti ülésén elmondta: 48 ezer 739 feltételezett gülenista jelenleg továbbra is letartóztatásban van. Soylu arról is beszámolt, hogy a török rendőrség az elmúlt időszakban mintegy 215 ezer ByLock-felhasználót azonosított és közülük eddig 23 ezer 171 ember ellen indult jogi eljárás. A tárcavezető végül hangsúlyozta: az állami intézményeket a hatóságok nagyrészt már "megtisztították" a hálózat tagjaitól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.