Vatikán

A pápa betiltotta a cigarettaárusítást a Vatikánban

"A Szentszék nem támogathat olyan tevékenységet, amely károsítja az emberek egészségét."

2017.11.09 15:29ma.hu

Ferenc pápa betiltotta a cigaretta árusítását a Vatikánban, a tilalom a jövő évtől lép életbe.

“Az ok nagyon egyszerű: a Szentszék nem támogathat olyan tevékenységet, amely károsítja az emberek egészségét” – mondta csütörtökön Greg Burke szóvivő egy közleményben.

A szóvivő hivatkozott arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás évente hétmillió ember halálát okozza a világon.

Mivel a Vatikánban nincsenek adók, az egyházi államban sokkal olcsóbbak a dohánytermékek, mint Olaszországban, ahol magas adók sújtják a cigarettát.

A vatikáni alkalmazottak, beleértve a nyugdíjasokat is, havonta öt karton cigaretta vásárlására jogosultak a városállamon belüli exkluzív boltokban, és sok olasz a Vatikánban dolgozó, nem dohányzó ismerősétől szerezte be az olcsó cigarettát.

A szóvivő elismerte, hogy a cigarettaárusítás beszüntetése bevételkiesést okoz a Vatikánnak, de szerinte “semmiféle profit nem legitimálhat olyasmit, ami emberéletekbe kerül”.

A tilalom nem vonatkozik a Szent Péter tér bárki által szabadon látogatható térségére, és egyelőre nem terjed ki a nagy méretű szivarra sem, amelynek füstjét nem tüdőzik le.

Egy 2015-ban Olaszországban megjelent könyv, a kiszivárogtatott vatikáni dokumentumokon alapuló Avarice szerint évi 10 millió euróval a cigarettaárusítás a második legjelentősebb bevételi forrás a Vatikán számára az adómentes benzin eladásából származó jövedelem után.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.