Diplomácia

Lezárták az összes repülőteret a rakétatámadás miatt

A Rijád ellen indított rakétatámadás miatt Szaúd-Arábia lezárta az összes jemeni repülőteret és kikötőt.

2017.11.06 15:30ma.hu

A szaúdi vezetésű katonai koalíció felszólított mindenkit, hogy kerüljék a háborús térségeket és a törvényes jemeni kormány által nem ellenőrzött területeket.

A jemeni fejlesztésű Burkan 2-H típusú rakéták 800 kilométeres hatósugárban képesek találatot okozni. A szaúdi állami média szerint egy kisebb méretű ballisztikus rakétát semmisítettek meg. Ha azonban eltalálja a célpontot, óriási pusztítást okozott volna a bomba, a reptér évente 22 millió utast fogad, ez a budapesti Ferihegy átutazóinak nagyjából duplája.

A rakétakilövés válasz volt a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció bombázásaira és blokádjára. 2015 márciusában Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kormánya támogatást kapott a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetségtől. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a konfliktusban eddig több mint 8650-en haltak meg, és 58 600-an sebesültek meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.