Magyarság

Erdélyi politikai iskola indult a közügyekben aktív fiatalok számára

Az Erdélyi Politikai Iskola első képzésén húsz, 35 év alatti fiatal vesz részt, akik között önkormányzati képviselők, civil szervezeti vezetők és vállalkozók is vannak.

2017.11.05 21:30MTI

Erdélyi Politikai Iskola címen képzést indított a közügyekben aktív fiatalok számára a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a szövetséggel együttműködő erdélyi ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlettel partnerségben.

A képzés vasárnapi hivatalos megnyitóján Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a képzés tartalmán túl a résztvevők között kialakuló emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Kijelentette: ezek semmivel sem pótolhatók.

A frakcióvezető, aki vasárnap előadóként is részt vett a képzésen, a magyar nemzetpolitika fő pilléreit felsorolva azt mondta: a magyar alkotmány is rögzíti a magyar nemzet egységét, és ebből az következik, hogy vannak olyan ügyek, amelyekbe minden magyarnak beleszólási jogot kell biztosítani. Úgy vélte: ennek a választójog a megnyilvánulása. A frakcióvezető elmondta, ha minden jól megy, nem lesz változás a magyar nemzetpolitikában a jövő évi magyarországi parlamenti választások után.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy hiba lenne az erdélyi magyarságnak a politikát cinikusan a hatalom megszerzése és megtartása művészetének tekinteni. A politikus szerint a politika célja a közjó szolgálata, és a romániai magyar közösség esetében az általános közjón túl a magyar közösség építése, képviselete is a politika feladata kell legyen. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek úgy kell építkeznie, hogy megtalálják benne a helyüket a különböző világnézeteket valló magyar fiatalok. Szerinte a szövetségnek továbbra is etnikai szervezetnek kell maradnia, annál is inkább, mert a román parlamenti pártok egyike sem tett elfogadható ajánlatot a magyar közösségnek.

Az RMDSZ elnöke néhány alapértéket is megfogalmazott, amelyek ma megosztják a romániai társadalmat. Ilyen szerinte a jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása, a szabadság és a biztonság kérdése. Hasonlóan fontosnak tartotta Kelemen Hunor a román társadalommal való párbeszédet. Úgy vélte: nem lehet sikeres az a társadalom, amelyben alacsony a bizalom szintje. Szerinte, ha párhuzamos társadalmak működnek, abból elsősorban a többség szokott győztesként kikerülni.

Az Erdélyi Politikai Iskola első képzésén húsz, 35 év alatti fiatal vesz részt, akik között önkormányzati képviselők, civil szervezeti vezetők és vállalkozók is vannak. A képzés részben a hallgatók számára interneten elérhetővé tett anyagok révén történik, de a résztvevők négy hétvégén találkoznak is egymással és a képzés előadóival. A tervek szerint a kolozsvári képzési hétvégét bukaresti, budapesti, majd újabb kolozsvári képzés követi majd.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.