Rajtaütés

Már megint megpróbálták megölni a Putyin elleni merénylettel vádolt férfit, helyette a felesége halt meg

A támadók a vasúti sínek mentén lévő bokrokból tüzeltek a járműre.

2017.10.31 07:25MTI

Ismeretlenek tüzet nyitottak hétfő este Kijev közelében egy autóra, amelyben Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva utazott. A nő életét vesztette, Oszmajev megsérült, de életben van - hozta nyilvánosságra Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon.

A tanácsadó közlése szerint Okujeváé volt az autó, amin utaztak. A támadók - akik a hatóságok szerint ketten voltak - a Kijev megyében lévő, az ukrán fővárostól mintegy 36 kilométerre délnyugatra fekvő Hlevaha falunál, a vasúti sínek mentén lévő bokrokból tüzeltek a járműre.

Oszmajev és Okujeva egyaránt ukrán oldalon harcolt a Donyec-medencei konfliktusban. Oszmajevet 2012 februárjában a dél-ukrajnai Odesszában vették őrizetbe azzal a váddal, hogy pokolgépes merényletet készült végrehajtani Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök jelenlegi államfő ellen az elnökválasztás előtt néhány nappal. Az ukrán hatóságok azonban nem adták ki Oroszországnak Oszmajevet, aki később a Dzsohar Dudajev néhai csecsen elnökről elnevezett önkéntes zászlóalj parancsnoka lett.

Okujeva 1983-ban született Odesszában. Részt vett 2013-2014-ben a kijevi Majdan-tüntetéseken, majd férjéhez hasonlóan szintén önkéntesként szolgált ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban.

Oszmajev és Okujeva ellen június 1-jén már megkíséreltek egy merényletet Kijevben. Egy féri, aki magát a Le Monde című francia lap kijevi tudósítójának mondta, és azzal az ürüggyel, hogy interjút akar készíteni, találkozót beszélt meg a házaspárral, majd az utcán pisztollyal rálőtt Oszmajevre, aki megsérült, de túlélte a merényletet. Okujeva szintén pisztolyt rántott és megsebesítette a támadót.

Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője - aki ellen múlt szerdán követtek el merényletet Kijevben - később a Facebookon azt írta, hogy vasárnap beszélt meg egy későbbi találkozót Okujevával, akit bejegyzésében "segítőjének, a Dzsohar Dudajev zászlóalj sajtótitkárának" nevezett.

Moszijcsuk múlt szerdán este megsérült, amikor működésbe lépett egy leparkolt motorbiciklire szerelt robbanószerkezet az Eszpreszo ukrán tévécsatorna épülete előtt. A terrortámadásban ketten - a képviselő testőre és egy rendőrtiszt életüket vesztették -, a politikuson kívül pedig további két személy megsérült.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.