Védettség

Durva adatszivárgás: elhagytak egy pendrive-ot, amin a királynő útvonala is rajta volt

Sőt, a hatalmas repülőteret terrortámadásoktól védő biztonsági egységek járőrözési menetrendje is rajta volt.

2017.10.29 16:26MTI

A londoni Heathrow repülőtér biztonsági intézkedéseinek legféltettebb titkait tartalmazta az a számítógépes külső adathordozó eszköz, amelyet egy észak-londoni utcán találtak.

A pendrive-ot a Sunday Mirror című vasárnapi baloldali brit lapnak adta át megtalálója, egy helyi lakos.

A lap beszámolója szerint a tárolón 76 dossziényi titkos adatmennyiség volt. A pendrive egyebek mellett pontos térképekkel illusztrálva bemutatta, hogy II. Erzsébet királynő és kísérete milyen útvonalon közelíti meg Heathrow-t, ha utazik valahova, és ha megérkezik, milyen biztonsági intézkedések lépnek éltbe a repülőtéren.

Bár a 91 esztendős uralkodó külföldi utazásokra már nem vállalkozik, a pendrive hasonló titkos biztonsági eljárási tervekről tartalmazott adatokat arra az esetre, ha magas rangú kormánytisztviselők vagy külföldi állami vezetők, előkelőségek fordulnak meg Heathrow-n.

Ugyancsak megtudható az utca szélén hagyott adathordozóról a London nyugati határában fekvő hatalmas repülőteret terrortámadásoktól védő biztonsági egységek járőrözési menetrendje, és az is, hogy pontosan milyen személyazonosítókra van szükség a bejutáshoz a légikikötő egyes zárt körzeteibe.

A pendrive térképeken bejelölve megmutatja a repülőtéren és környékén telepített zártláncú térfigyelő biztonsági kamerák pontos helyét, a London belvárosa és Heathrow között negyedóránként közlekedő gyorsvonat, a Heathrow Express alagúthálózatát, valamint annak az ultrahangos radarrendszernek a részletes leírását, amely a repülőtér pályáit és külső biztonsági kerítéseit figyeli.

A Sunday Mirror beszámolója szerint a USB-csatlakozós tárolón 2,5 gigabájtnyi adattömeg volt, jórészt jelszavas védelem nélkül.

A Heathrow szóvivője vasárnap közölte, hogy a repülőtér felülvizsgálta biztonsági intézkedéseit, és belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a bizalmas adatok miként kerülhettek ki egy nem védett tárolón.

Heathrow-n, amely messze a legforgalmasabb európai repülőtér, tavaly 75,7 millió utas fordult meg, tízmillióval több Nagy-Britannia teljes lakosságánál.

Korántsem ez az első ilyen incidens Nagy-Britanniában.

Néhány éve "Top secret" megjelölésű, vagyis szupertitkos kormányiratokat hagyott a vonaton egy feledékeny brit tisztviselő.

A narancssárga borítékba csomagolt hétoldalas jelentés az al-Kaida terrorszervezetről, valamint az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített korabeli legfrissebb brit hírszerzési értékeléseket tartalmazta.

A hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) tanulmányának mindegyik oldala külön titkosító pecséttel volt ellátva, és elvileg csak kijelölt titkosszolgálati illetékesek kezébe kerülhetett volna.

A borítékot azonban a londoni Waterloo pályaudvaron, egy vonatfülke ülésén fedezte fel egy utas, aki volt olyan becsületes, hogy beszolgáltatta a rendkívül kényes hírszerzési anyagot a BBC-nek, amely a dossziét - tartalmának ismertetése nélkül - átadta a Scotland Yardnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.