Katalán válság

Mélyrepülésbe kezdett az euró a katalán függetlenség kikiáltása után

Katalónia ünnepel, Európa ideges.

2017.10.27 17:54MTI

Megszavazták a független "Katalán Köztársaságot" pénteken Barcelonában. A titkos szavazáson 70 képviselő támogatta az elszakadást, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Az Európai Bizottság a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Júliusi szintre süllyedt az euró a dollárral szemben és két százalék mínuszba került a madridi értéktőzsde irányadó mutatója azután, hogy a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot.

Mintegy fél órával a szavazás után a madridi értéktőzsde irányadó IBEX 35 index 1,6 százalékos mínuszban állt 10 185 ponttal. Eddigi napi legnagyobb vesztesége két százalék volt a csütörtöki záróértékhez képest.

A függetlenséget célzó szavazás eredményének a hatására az euró gyengült a dollárhoz képest. A bankközi kereskedésben az euró 0,55 százalékkal 1,1580 dollárra, július 20-i óta legalacsonyabb szintre gyengült a reggeli 1,1635 dollárról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.