Élvonal

Ő a világ legfiatalabb női kormányfője

Egy szocdem női lemezlovas került az új-zélandi kormány élére.

2017.10.21 14:18ma.hu

A múlt héten tartott választásokon Bill English eddig kormányzó jobbközép pártja nem aratott sikert sem a szavazók, sem a koalícióra hajlandó pártok között, így történhetett meg, hogy az „Új-Zéland az Első” nevű párt aratott győzelmet, a 37 éves Jacinda Ardern vezetésével.

Jacinda Ardern Új-Zéland harmadik női miniszterelnöke. A Nemzeti Párt politikusa, Jenny Shipley 1997 és 1999 között vezette az országot, őt szintén nő követte, a munkáspárti Helen Clark, aki 1999 és 2008 között volt kormányfő, mellette dolgozott Ardern korábban tanácsadóként.

Új-Zéland új miniszterelnöke elsősorban a fiatalok és a nők körében lett népszerű, de híveket szerzett magának azzal is, hogy korlátozná a bevándorlást, ingyenessé tenné a felsőoktatást, és dekriminalizálná az abortuszt. A kormányban további 8 nő ül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.