Biztonság

Krakkóban megnyílt a NATO elhárítási kiválósági központja

A központ feladata a szövetség szakértői hátterének alakítása és tanfolyamok szervezése a katonai elhárítás témakörében.

2017.10.19 16:51MTI

Krakkóban csütörtökön hivatalosan is megkezdte tevékenységét a NATO magyar részvétellel létesített elhárítási kiválósági központja, az ünnepségen részt vevő Simicskó István honvédelmi miniszter az MTI-nek hangsúlyozta, hogy az intézmény létrehozásával a közép-európai térség biztonsága is erősödött.

A központ hivatalos átadásán jelen volt mások mellett Manfred Nielson tengernagy, a krakkói központ létrehozását felügyelő Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT) parancsnokhelyettese, Antoni Macierewicz lengyel, Peter Gajdos szlovák és Mihai-Viorel Fifor román védelmi miniszter is.

Simicskó István az ünnepség után az MTI-nek elmondta: a mai korban, amikor "új kihívások jelennek meg a régiek mellett, fontos, hogy ezeket a veszélyeket időben felismerjük és ezáltal tudjuk elhárítani őket, akár keletről, akár délről érkeznek". Értékelése szerint a krakkói központ megnyitásával a NATO erősödött, és erősödött ezen belül a közép-európai térség stabilitása, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország biztonsága is.

Elmondta továbbá, hogy Magyarország kezdettől fogva támogatta a krakkói központ létrehozását, ennek munkájában egy magyar tiszt vesz majd részt a helyszínen. Felidézte a budapesti katona-egészségügyi kiválósági központnak (NATO KEKK) a NATO hátterében betöltött szerepét.

A honvédelmi miniszter arról is beszámolt, hogy Krakkóban megbeszélést folytatott Antoni Macierewiczcsel, ebben a két ország védelmi szektorának jövőbeli együttműködéséről egyeztettek, érintették a hadiipari együttműködés lehetséges irányait is. "Célunk, hogy a visegrádi négyekkel minden ponton minél szorosabb kapcsolatokat alakítsunk ki, ezen belül Lengyelország a stratégiai partnerünk" - szögezte le.

A Krakkóban létrehozott elhárítási kiválósági központ (Counter Intelligence Centre of Excellence - CI COE) egyike a NATO tagországaiban működtetett huszonnégy kiválósági központnak, amelyek tevékenysége a katonai orvoslástól kezdve a terrorizmus elleni harcon és az energiabiztonságon át a kibervédelemig terjed.

A lengyel és a szlovák kezdeményezésre, kormányközi szerződések alapján 2016 szeptemberétől alakuló elhárítási kiválósági központ feladata a szövetség szakértői hátterének alakítása és tanfolyamok szervezése a katonai elhárítás témakörében. A krakkói központ idén februárban nyerte el a NATO akkreditációját. A projektben jelenleg tíz szövetségi tagállam, a négy visegrádi ország mellett Horvátország, Litvánia, Németország, Olaszország, Románia és Szlovénia vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.