Ukrajna

Nagyszabású ellenzéki tüntetés a kijevi parlament előtt

Több ellenzéki ukrán párt és társadalmi szervezet támogatói kezdtek egységes tüntetést kedden a kijevi parlament előtt a politikai reformok folytatásáért.

2017.10.17 13:29MTI

A 112.ua hírportál közlése szerint a megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori georgiai elnök Új Erők Mozgalma néven létrehozott pártja kezdeményezte, de csatlakozott a megmozduláshoz több ellenzéki parlamenti párt, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics), Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja, továbbá a szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) aktivistái is részt vesznek a demonstráción.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, korrupcióellenes bíróság felállítása, a parlamenti választási rendszer megváltoztatása.

Sajtójelentések szerint délig több mint négyezer tüntető gyűlt össze a parlament előtt. A hatóságok rendkívüli erőkkel vonultak ki, az ukrán főváros központjában mintegy 3 és fél ezer rendfenntartó - zömében nemzeti gárdista - teljesít szolgálatot. A belvárosban korlátozták a forgalmat, a kormánynegyed utcáit - ahol a parlament a kormány és az elnöki hivatal épülete van - lezárták. Közvetlenül a parlamentet mintegy félezer gárdista védi. A demonstráció szervezői mintegy tízezer tüntetőt várnak a parlament épülete elé.

A demonstráció miatt Andrij Parubij házelnök felfüggesztette a parlamenti frakciók közötti egyeztető ülést a törvényhozás e heti plenáris napirendjéről. Kedden az előzetes tervek szerint egyébként a parlamentnek második olvasásban kellene tárgyalnia a Donyec-medencei szakadár területeknek az Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló, első olvasásban már megszavazott törvényt.

Szaakasvili - aki szeptember 10-én hívei gyűrűjében áttörve az ukrán határőrségen szeptember 10-én gyalog ment át Lengyelországból Ukrajnába - már előre jelezte, hogy október 17-én visszatér Kijevbe híveivel az általa szükségesnek ítélt ukrajnai reformok ügyében.

A politikus 2004 és 2013 között volt Georgia államfője. 2013-ban távozott - gyakorlatilag száműzetésbe - külföldre, 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, 2016 novemberéig pedig a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzói tisztségét látta el.

Szaakasvili és Porosenko elnök között azonban megromlott a viszony, ami ahhoz vezetett, hogy a georgiai politikus tavaly novemberben lemondott tisztségéről, majd új pártot alapított, amely főként előrehozott választásokat akar kikényszeríteni Ukrajnában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.