Belpolitika

Elnökválasztás kezdődött Kirgizisztánban

Elnökválasztás kezdődött vasárnap reggel Kirgizisztánban.

2017.10.15 08:22MTI

A közép-ázsiai ország államfői posztjáért tizenegy jelölt szállt versenybe. A jelenlegi elnök, Almazbek Atambajev az alkotmány előírásai miatt nem indulhat újra. Várhatóan csak a második forduló után sikerül majd győztest hirdetni, mert előreláthatólag egyikük sem szerzi majd meg a voksok abszolút többségét.

A szociáldemokrata Atambajev a pártjabeli, 58 éves Szooronbaj Dzsejenbekov volt miniszterelnököt támogatja, így Dzsejenbekov győzelme esetén várható, hogy Atambajev lesz később a kormányfő. A szociáldemokrata pártnak van a legnagyobb frakciója a parlamentben, amiből következően a koalíciós kormány vezető ereje.

Dzsejenbekovnak azonban kemény ellenfele lesz a 47 éves Ömürbek Babanov olajmágnás, szintén volt miniszterelnök, aki a parlament második legnagyobb pártját, a konzervatív Köztársaság-Haza pártot vezeti, és Oroszországot szintén Kirgizisztán stratégiai partnerének tekinti. Atambajev azzal vádolja Babanovot, hogy Kazahsztán támogatását élvezi.

A tavaly decemberi alkotmánymódosítás nyomán az elnök csak a külpolitikába és a biztonsági kérdésekbe szólhat bele, és kibővült a miniszterelnök hatásköre. A változásokat sokan annak tudták be, hogy az oroszbarát Almazbek Atambajev elnök miniszterelnökként szeretné megőrizni hatalmát.

A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint 16 órakor zárják be, és az első eredmények néhány órával később várhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.